Полярно сияние озари небето над България тази нощ. Причината е

...
Полярно сияние озари небето над България тази нощ. Причината е
Коментари Харесай

Мощната геомагнитна буря предизвика полярни сияния и у нас

Полярно зарево озари небето над България тази нощ. Причината е най-мощната магнитна стихия от повече от 20 години връхлетя Земята. 

Червеникава светлина, която наподобява на пожар, само че явлението се вижда и от Румъния, Молдова, Полша, Германия, Франция, Англия, Гърция и Унгария. Става  въпрос за полярно зарево, разследване от мощната магнитна стихия, която се чака да удари планетата ни, пишат от " Метео Болканс ".

От американското Управление за атмосферни и океанографски проучвания предизвестиха, че са вероятни разстройства на електрическите мрежи, на сателитната навигация и джи-пи-ес технологиите.



Медици предизвестяват, че здравословно по-уязвимите хора могат да изпитат неразположения. Бурята е от 5-та степен и въздействието ще се усеща до края на почивните дни. Екстремното събитие, обаче, донесе задоволство на " ловците на северни сияния ".



Слънцето в този момент е близо до пика си на интензивност съгласно цикъл, който се повтаря на всеки 11 години, осведоми Българска телеграфна агенция.

Изхвърлянето на коронарна маса по посока на Земята (най-малко 7 такива феномена са били следени в този случай) идва от слънчево леке, което е с към 15 пъти диаметъра на Земята. Подобни потоци с коронална маса се придвижват със скорост от няколкостотин километра в секунда.



Сегашното геомагнитно събитие се чака да е с по-малки мащаби от геомагнитната стихия от 1859 година, която е била най-мощната записана в миналото, съгласно НАСА. Известна под името " Карингтън ", тя е отговаряла на геомагнитна стихия от пета степен и е нарушила телеграфните връзки по това време.



Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР