Заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на

...
Заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на
Коментари Харесай

Каракачанов обсъди с колеги от ЕС европейската перспектива на Западните Балкани

Заместник министър-председателят по публичния ред и сигурността и министър на защитата Красимир Каракачанов взе участие в неофициалната среща на министрите на защитата на страните-членки на Европейски Съюз, заяви пресцентърът на МО. Форумът е част от формалния календар на австрийското председателство на Съвета на Европейски Съюз и се организира във военноисторическия музей на Виена. В него взе участие заместник-председателят на Европейската комисия и висш представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини, предава Българска телеграфна агенция.

На срещата във Виена министрите на защитата на страните-членки на Европейски Съюз разискаха въпроси, свързани с европейската вероятност на страните от района на Западните Балкани - приоритет, който бе подложен в общоевропейския дневен ред по време на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз през първата половина на годината. Участниците във форума дискутираха основни аспекти на засиления ангажимент на Европейски Съюз към страните от района на Западните Балкани по линия на Общата политика за сигурност и защита. Министър Каракачанов подчертава на продуктивния спор в Европейски Съюз по тази тематика и се изрече в поддръжка на ясни и разбираеми задължения в областта на Постоянното структурирано съдействие, без обаче да бъдат добавяни нови детайли към тях. В коментар на предлагането на Федерика Могерини за основаване на Европейски инструмент за мир, чиято цел е създаване на извънбюджетен механизъм за финансиране на действия с боен или защитителен темперамент по линия на общата външна политика и политиката за сигурност, той уточни потребността от ясно разграничаване сред инструментите, финансирани от общия бюджет на съюза. Министърът на защитата подчертава на нуждата да бъде изяснено какво ще бъде повишаването на извънбюджетните действия, които страните би трябвало да финансират в допълнение.

Министър Каракачанов изрази и позицията на Република България за провеждането на еластичен метод при присъединяване на трети страни в планове в границите на Постоянното структурирано съдействие заради това, че подобен метод дава прагматичната опция да се вземат решения за всеки един съответен случай поотделно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР