Заместник-министър Модева участва в Европейски туристически форум, организиран от Европейската

...
Заместник-министър Модева участва в Европейски туристически форум, организиран от Европейската
Коментари Харесай

Зам.-министър Модева участва в Европейски туристически форум

Заместник-министър Модева взе участие в Европейски туристически конгрес, проведен от Европейската комисия в границите на чешкото председателство на Европейски Съюз.

Форумът се състоя в Прага, Чехия, в интервала 14 – 16 ноември 2022 година.

Целта на събитието беше размяната на скъпо ноу-хау, обвързвано с политиките в туризма – краткосрочни наеми, инструкция за пакетните пътувания и други настоящи тематики. Всяка от страните-членки изложи визията си за единна политика в региона на краткосрочните наеми, свързани с туристическия бранш, като стремежът е да се реализира единна регулация в този аспект, която да даде повече предвидимост на бизнеса и потребителите.

Проф. Модева поздрави уредниците и гостите на събитието, показа България и означи, че ние сме една от дребното страни в Европейски Съюз, които сме приели Закон за краткосрочните наеми и имаме подготвеност да предадем своя опит на интернационалните ни сътрудници от Европейски Съюз в тази тема. Тя акцентира, че България поддържа преразглеждането на Директивата на Европейски Съюз 2015/2302 за пакетните туристически пътувания, свързани с пътнически услуги. „ Ние би трябвало да намерим салдото сред поддръжката на правата на клиентите и поддръжката на частния бранш в туризма “, съобщи проф. Модева. Въвеждането на характерни правила за ваучерите като опция за възобновяване на средствата при отменяне на пакетите, в това число и заради непредвидени обстановки, независещи от крайния клиент, е резонно и е в интерес на бранша да бъде въведено в къс период. Ефектът при потребление на ваучерите при обстановки, налагащи отменяне на резервации, е потвърдено потребен, като оказва помощ за превъзмогването на банкрути при туроператорите по време на пандемията от COVID-19 и в това време компенсира крайните консуматори. Министерството на туризма на България поддържа работещите механизми за попречване на банкрути в бранша и работеща компенсационна система за крайния консуматор като да вземем за пример концепцията за основаване на народен гаранционен фонд в България. Тя съобщи, че основаването на фонд на европейско равнище, който да минимизира риска от банкрути на компании, работещи в туристическия отрасъл, във време на рецесии, е образец за добра процедура, която демонстрира отговорно и държавническо държание на институциите при обезпечаване на поддръжка за туристическия отрасъл. Според заместник-министър Модева въвеждането на фонд, който да подкрепя бранша при отменяне на резервациите според Директивата (ЕК 2015/2302), дава опция интервалът на възобновяване на средствата към крайния клиент от частноправните субекти, които правят комерсиална активност, да се удължи на 14 дни. Това е прелестна концепция, която би трябвало да бъде осъществена, означи тя. Необходимо е да бъдат имплементирани работещи регулации и правила в платформи като Airbnb и Booking, с които те да могат да отстраняват наличие, което не е в унисон със законите и легалните правила на страните членки на Европейски Съюз, както и да имат опция за сигнализиране на управляващите за нередности.

По време на генералната среща на страните членки на ЕТК бяха разисквани тематики и организационни въпроси като стратегия за деяние за 2023, бюджет и членски импорт. В рамките на срещата бе разисквано и бъдещото съдействие сред ЕТК и Европейската комисия. По отношение на политиката на краткосрочните наеми следва да бъде изложена визията на водачи в частния бранш като Еxpedia, Airbnb и други.

В идната година България ще е хазаин на есенната сесия (19-21 септември 2023 г.) на Борда на шефовете на ЕТК.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР