Заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен

...
Заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен
Коментари Харесай

Работата на археолозите по античните керамични пещи на „Гладстон“ ще приключи до края на годината

Заместник-кметът по просвета, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов и кметът на регион „ Централен “ Георги Стаменов посетиха ранновизантийския керамичен комплекс, прочут на пловдивчани още като „ Антични керамични пещи “. Те се намират на ул. " Гладстон ", против зала „ 2019 “, при започване на Цар Симеоновата градина.

На обекта двамата бяха посрещнати от археолога доцент доктор Иво Топалилов, който дружно Елена Божинова от Регионален археологически музей-Пловдив, работи на терена от няколко дни. Идеята на Панов и Стаменов е посредством избавителни археологически разкопки да бъдат разкрити, проучените преди повече от 30 година, остатъци от постройката на керамичния център. Както е известно, по времето на основаването си - през късната древност, той се е намирал отвън рамките на града. В тези късно антични строителни пещи се е изработвала строителна керамика – главно тухли и керемиди.

Целта е да бъде разкрито това, което към този момент е било проучено, да бъде документирано напълно, с цел да може да се експонира по грациозен метод, съпроводен от нови описателни табла, уместно художествено осветяване, които да описват историята, функционалностите на пещите е по какъв начин са били употребявани.

Ранновизантийският керамичен комплекс „ Антични керамични пещи “ е разгласен за недвижима културна полезност от национално значение през 1995 година. Първата пещ е с размери 3,30 на 3,05 метра и има четириъгълен проект. Долната ѝ камера е вкопана в земята и построена от тухли. Втората пещ е с размери 2,84 на 2,55 м. в същата форма. Тяхното социализиране и експониране цели те да бъдат непокътнати по най-хубавия метод и да не се излагат повече на климатичните въздействия, които ги разрушават.

Очаква се работата на археолозите да завърши до края на годината, а през идната администрацията на регион " Централен " ще отдели средства за изработката на защитно покритие. Вече се работи по проектирането му. Обсъжда се покритието да е от „ гел- текстил “.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР