Днес е Велики вторник от Страстната седмица.Последната седмица преди Възкресение

...
Днес е Велики вторник от Страстната седмица.Последната седмица преди Възкресение
Коментари Харесай

Днес е Велики вторник от Страстната седмица

Днес е Велики вторник от Страстната седмица.Последната седмица преди Възкресение Христово е наречена Страстна седмица, защото на славянски думата " пристрастеност " значи страдалчество. Затова седмицата е отдадена на възпоменанията на последните дни от земния живот на Исус Христос - на неговите премеждия, кръстна гибел и заравяне.

В богослуженията през Страстната седмица последователно се възпроизвежда историята на страданията на Спасителя, както и на неговите последни Божествени директиви.
Цялото наличие на богослужебните последования е ориентирано към това, с четения и песнопения християните да се приближат към Христос, да станат способни духовно да съзерцават тайнството на изкуплението, за чието възпоменание се готвят.
Велики вторникИсус прекарал в нравствени упътвания, а съгласно църковния канонденят е предназначен засмирение.

Във Велики вторник на Страстната седмица в църквата се чете с изключение на притчата за гениите, и тази за десетте девици. В тази алегория се приказва за пет мъдри и пет неразумни девици. Мъдрите имали чисти светилници и заветен елей, а неразумните - единствено чисти светилници. Светилниците в тази алегория символизират телата, а маслото (елей) - милостта. На гръцки език " благосклонност " се произнася " елеос ".

На празничната утреня освещаването на църквата се усилва от запалването на свещите и елея, когато се пеят псалмите за многото милости Божии към определения народ и доста пъти се повтаря: " Да бъде милостта Му безконечна, алилуя! "
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР