Зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов бе официален гост

...
Зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов бе официален гост
Коментари Харесай

„Духът на Паисиевата история“ оживява в Националния исторически музей

Зам.-министърът на културата доцент доктор Пламен Славов бе формален посетител на откриването на галерия, отдадена на 300 години от рождението на

Паисий Хилендарски и на 260 години от основаването на „ История славянобългарска “

   Днес, 4 ноември 2022 година, в наличието на заместник-министъра на културата доцент доктор Пламен Славов и Белоградчишкия свещеник Поликарп, в зала 4 на Националния исторически музей беше открита изложбата „ Духът на Паисиевата история “, отдадена на 300 години от рождението Паисий Хилендарски и 260 години от основаването на „ История славянобългарска “, с финансовата поддръжка на Министерство на културата.

  Доц. доктор Пламен Славов приветства уредниците и гостите на изложбата и съобщи приветствен адрес от министъра на културата проф. Велислав Минеков.

 „ С огромно неспокойствие поздравявам уредниците на експозицията от Националния исторически музей и сътрудниците им от Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “ – обръщам се към всички Вас – професионално отдадени на идеята по запазване на културното ни завещание, с възприятие на почитание и признателност. Горд съм, че дружно честваме днешния ден и че освен експерти и отдадени на науката, а и младите генерации ще имат опцията посредством изложбата да се потопят по интерактивен метод в атмосферата, в която е основана „ История славянобългарска “, да се почувстват най-малко малко по-близо до личността на Паисий Хилендарски, да усетят вдъхновението, което го е движило при написването на свещената за всички ни творба в Зографския манастир “, се споделя в приветствения адрес от министър Минеков.

 В експозицията в Националния исторически музей са показани три истински книги от фонда на НИМ – Паисиевата белова от 80-те години на 18 в. – цялостен и прецизен дубликат на Зографската чернова, Преписът на даскал Тодор Пирдопски от 20-те – 30-те год. на 19 в., съдържащ цялостния текст на „ История славянобългарска ” и първото печатно издание на Паисиевата история, издадено през 1844 година в Будим под името „ Царственик “ или „ История Болгарская “ от Христаки Павлович.

 Изложбата „ Духът на Паисиевата история “ е проведена в три модула. За най-малките гости на музея е проведен интерактивен ъгъл, където всеки може да се включи в основаването на нов дубликат на „ История славянобългарска ” като препише част от Паисиевия текст в специфична, ръчно направена книга. Всеки искащ може да сътвори автентичен надпис по образец или да научи повече по тематиката, забавлявайки се цифрово, като подреди тематични пъзели, проби и загадки, и прегледа фотосите на разнообразни преписи и преправки. Около ръкописите, на светлинни пана са изведени едни от най-ярките и известни цитати от „ История славянобългарска ”.

 Експозицията споделя за атмосферата в Светогорските манастири по времето на основаването на „ История славянобългарска ”; за личността на Паисий Хилендарски и вдъхновението, което го движи; за наличието, стила и езика на Паисиевата История и за въздействието за нейния дух върху Паисиевите почитатели и българските възрожденци. Музейният роман приключва с тематиката за паметта за името и личността на Паисий Хилендарски и за смисъла на неговата творба в историята на следосвобожденска България.

 „ Духът на Паисиевата история “ ще бъде налична за посетителите на музея до месец март 2023 г.  
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР