Зам.-изпълнителният директор на НАП (Националната агенция по приходите) Георги Димов

...
Зам.-изпълнителният директор на НАП (Националната агенция по приходите) Георги Димов
Коментари Харесай

Разследват дясната ръка на Румен Спецов за корупция и рекет

Зам.-изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите (Националната организация по приходите) Георги Димов и назначени от него чиновници от Главна дирекция „ Фискален надзор “ са станали обект на следствие от страна на ДАНС, Министерство на вътрешните работи и прокуратурата. Причина за това са подадените десетки сигнали за корупция и рекет в изключително огромни размери. 

Информацията за стартиралото следствие против Димов, досегашна дясна ръка на уволнения от служебното държавно управление шеф на Национална агенция за приходите Румен Спецов, беше доказана както от полицейски източник, по този начин и от чиновници в приходната организация.

Според осведомени против Георги Димов има подадени над 10 сигнала в прокуратурата, ДАНС и Министерство на вътрешните работи, че стои зад стройна скица за рекет, обвързвана с непозволено възобновяване на Данък добавена стойност на кухи компании. 
Само от началото на тази година Димов е разписал връщането на Данък добавена стойност на компании със съмнителна активност и документи в размер на 2,2 милиарда лв.. 

На този стадий остава мистерия каква част от тези средства са възобновени заради непросветеност. Има обаче данни, че немалка част от възобновеното непозволено Данък добавена стойност е вследствие на корупционна скица, в която вземат участие Георги Димов и най-малко трима чиновници от „ Фискален надзор “.

Сред жалващите се от корупционните дейности на върха в Национална агенция за приходите са и няколко крупни български предприемачи с ползи в петролния бизнес, земеделието и химическата промишленост. 
Те настояват, че са станали обект на рекет от страна на Георги Димов, който им изпращал им емисари, предлагащи да прибират 50% от възобновеното Данък добавена стойност посредством основаването на нови фирми-двойници и бушони, разкрива чиновник в приходната организация. 

От разкритията му излиза наяве, че против зам.-директора на Национална агенция за приходите има дадени писмени показания в ДАНС от двама досегашни чиновници от приходната организация, които разказват с детайлности корупционните схеми.
Преобладаващата част от сигналите за корупция и рекет против Георги Димов са подадени още преди няколко месеца. Разследващите дейности в Министерство на вътрешните работи и ДАНС обаче са стартирали едвам преди 2 седмици, откакто служебното държавно управление на Румен Радев поде открита война против предходните ръководещи от „ Продължаваме промяната “.

Според полицейски източник сигналите за корупция в Национална агенция за приходите във връзка с непозволеното възобновяване на Данък добавена стойност на кухи компании съдържат съответни имена, данни и обстоятелства. Извършената неотдавна инспекция от ДАНС открила, че те са достоверни. 

Според импровизирано изказване службите даже подготвяли шумното задържане на Георги Димов и висши служители от „ Фискален надзор “. 
Спрямо някои от забърканите в корупционните схеми чиновници даже били приложени специфични разследващи средства, като било обсъждано задържането на единия от тях с белязани 200 000 лева от поземлен предприемач. 

Поради подозрения за теч на информацията към разследваните, в последния миг бил даден отбой на секретната интервенция.
Георги Димов, както и всички разследвани с него излезли незабавно в болнични.
Запознат с следствието твърди, че групата изхвърлила и мобилните телефони с приложения, посредством които споделяше между тях.

Най-вероятно Георги Димов ще бъде дисциплинарно уволнен от директния си шеф Борис Михайлов. Припомняме, че новия началник на Национална агенция за приходите беше назначен от Министерски съвет на мястото на уволнения Румен Спецов още на 5 август т.г., като това беше измежду първите рокади, осъществени от служебния кабинет на Гълъб Донев.

При все, че Борис Михайлов е осведомен за грандиозния корупционен и рекетьорски скандал в Национална агенция за приходите, държал персонално да уволни Георги Димов, само че да не допусне показното му задържане в приходната организация. 
Според изразеното пред служебния министър председател Гълъб Донев мнение на Михайлов, съществува риск от демобилизация в Национална агенция за приходите при показни арести на Георги Димов и управителни чиновници от „ Фискален надзор “.

Припомняме, че Георги Димов встъпи в служба напролет на предходната година, малко откакто културистът Румен Спецов изненадващо се озова на директорския пост в приходната организация. 
Около него също избухна скандал за данъчна неправда – в предишното е продал своя компания със отговорности към бюджета на малоимотно лице. 

Иначе Георги Димов е дълготраен чиновник на ТДНАП-София, където заемаше и длъжността шеф на бранш „ Ревизии “. 
В приходната организация настояват, че той на процедура е управлявал оперативно цялата активност на Национална агенция за приходите, защото имал доста повече знания в работата от любимеца на Асен Василев.

След уволнението на Румен Спецов обаче Георги Димов резервира поста си и това породи подозрението, че е договорил оставането си с доближения до Румен Радев – Николай Копринков. Стартиралото огромно следствие в ДАНС и в Министерство на вътрешните работи против Георги Димов обаче опровергава този слух.
Източник: Уикенд
 



 
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР