Заложните къщи са претъпкани с бижута, часовници, смартфони, лаптопи и

...
Заложните къщи са претъпкани с бижута, часовници, смартфони, лаптопи и
Коментари Харесай

Не жали близките си! Българинът му намери цаката: Избива парите за Коледа и Нова година като...


Заложните къщи са препълнени с бижута, часовници, смарт телефони, преносими компютри и най-различни движимости, които хората „ продават “, с цел да вържат двата края. Това откри инспекция, направена от в. „ Телеграф “, представен от Блиц. Оказва се, че през януари хиляди българи са принудени да залагат коледните си дарове, с цел да платят сметките или да погасят бърз заем, който са изтеглили преди празниците.

Големите вериги, които кредитират против залог, за заредени до спукване и чакат да изложат примамливите артикули на тезгяха. В същото време множеството клиенти се надяват да съумеят да изплатят нещата си, преди срокът да е изминал. „ Факт е, че през януари има повече работа, даже и за по-малки обекти като нашия. Много сътрудници минават краткотрайни на 24-часов режим на обслужване. Тенденцията е при започване на годината да получаваме по-хубави залози, нови движимости, неща, които са още в гаранция. Това е добре, както за хората, тъй като получават повече пари, по този начин и за нас, тъй като имаме по-голяма облага “, споделя Митко, който работи в столична заложна къща. Заложните къщи са привлекателен вид за хората в невъзможност.

От една страна няма потребност да аплайваме и да чакаме, с цел да вземем пари, от друга не се изисква доказване на кредитоспособност, а от трета - парите се взимат на момента. Не на последно място остава и вярата, че на заплата ще си откупим заложените движимости. „ Никога не питаме за задачите, за които ще се употребяват парите. Това е процедура на банките, не на заложните къщи. Някои хора обаче самичък си споделят, до момента в който попълняме документите. Много постоянно ги мъчат точно заеми – дали от близки и родственици, дали от кредитори.

Друг път закъсват с вноската за жилището или пък не могат да си платят наема и сметките. Понякога е доста тежко да гледаш такива хора. Случвало се е и да идват и да залагат халката да вземем за пример “, споделя още Митко. След като оставим дадената движимост в заложната къща, имаме период 1 до 30 дни, в които може да си я откупим. Плащаме цената, която сме получили, и спомагателните лихви, съгласно цените на компанията. Някои обекти оредлагат и гратисен интервал. Ако и след приключването му нямаме опция да „ върне, “ парите, то нашата движимост към този момент се предлага за обмен. Хората от сектора споделят, че най-често се залагат златни бижута.

Една от аргументите е, че за тях нормално се дава по-висока цена, туй като за разлика от техниката, накитите по-бавно губят цената си. Така да вземем за пример, в случай че сме си купили сматфон за 1000 лева, в някои заложни къщи ще ни предложат да вземем за пример 500-600 лева Дори и да е безусловно нов. За бижутата обаче постоянно процентът на предлаганата сума е 70-80% от действителната стойност. Въпреки това след златото, среброто и часовниците се подрежда точно техниката. Телефони, преносими компютри, фотоапарати, тв приемници, кафемашини и друга битова техника, са измежду най-честите продукти в заложните къщи. Все по-често се оферират и електронни игри и конзоли. Наред с всичко това в някои обекти могат да се намерят колела, дивани, принадлежности, фитнес уреди, апарати за кръвно, та даже и бебешки колички. В този сезон постоянно се предлага също зимна екипировка, ски, щеки и други

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР