Залогът в София е най-голям за премиера Борисов и той

...
Залогът в София е най-голям за премиера Борисов и той
Коментари Харесай

Искахме промяна, но нямахме желание

Залогът в София е максимален за премиера Борисов и той към момента има действителни учредения да се тормози

© Велко Ангелов Вотът в София създаде изненада със мощния резултат за самостоятелния Борис Бонев, само че не оправда упованията за действителен пробив в политическия модел.Ако решилите да гласоподават на балотажа симпатизанти на " Демократична България " и Борис Бонев се разцепят по линията ляво - дясно, разликата сред Фандъкова и Манолова ще се резервира. Ако политическата обстановка в България се следеше като равнището на река Дунав, известието след тези избори щеше да звучи като познатото от радиото " саншонжмон " (sans changement от френски), или без смяна. В интерес на точността - без особена смяна. Формално ръководещата ГЕРБ резервира водещите си позиции в локалната власт - в общинските препоръки и по броя на кметските постове, който надали ще се промени трагично даже след многочислените балотажи в неделя.

Ако на втория тур в София Йорданка Фандъкова още веднъж бъде определена за кмет, за следващ път ще бъде възпроизведена и политическата еднообразност, в която отдавна са изчезнали електоралните разлики сред столица, град, село и даже ромските махали. Утешително е, че няма да е в степента, до която действително може да стигне, съдейки по случя с Доспат, където и кметът, и всички общински съветници ще са от ГЕРБ.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В систематизиран тип резултатът от изборите наподобява прост, само че този елементарен извод подвежда. Детайлите от първия тур надалеч не предвещават безоблачна вероятност за статуквото. В телевизионните студиа предходната неделя кривата на изборните цифри от 2015 година и в този момент беше всеобщо коментирана като явен знак за желана от гласоподавателите смяна. Друг е въпросът, че от позиция на практическия резултат се е получило като при младия ром, станал прочут от " Господари на ефира " през 2017 година с крилатата фраза, в която се трансформира отговорът му на въпроса за какво не е дал своя вот за президент: " Много желаех да гласоподавам, само че нямах предпочитание ".

Промяна въпреки всичко се обрисува, и то във значими направления. Мнозинството на ГЕРБ в София и в други градове няма да е толкоз удобно, колкото до момента. И макар неналичието на гаранции, че моделът " всички на трапезата " още веднъж няма да победи, можем да се надяваме, в случай че не да чакаме, че ще има повече неприкритост на решенията за общинските политики и разпределянето на обществените запаси.

Самият факт, че жителите и техните организации в действителност диктуваха предизборния график на главните претенденти за кмет в столицата, демонстрира, че политиката " по инерция " към този момент не върви най-малко в огромните градове, в които и вотът е по-независим. А представяният съвсем като сензация резултат на ръководителя на сдружението " Спаси София " Борис Бонев сподели действителната мощ на обществените медии да активизират хора за разнообразни дела, в това число и за изборни. Нещо повече - положителната вест е, че една трета от гласовете за него пристигнаха от възрастовата група на хората сред 18 и 29 години, които евентуално не са толкоз апатични, за каквито се смятаха, колкото не са виждали индивид за своето посланичество.

ГЕРБ печели в низходящ тренд

Печелейки и локалните избори, партията на Бойко Борисов резервира наклонността да губи гласоподаватели в безспорен брой. За кандидат-кметовете на ГЕРБ единствено за регионалните градове да вземем за пример в този момент са дали своят вот близо 180 хиляди души по-малко (около една четвърт), а за общинските препоръки в тях - 85 хиляди души по-малко (-16.5%) спрямо 2015 година В София този спад е изключително забележим - Фандъкова губи една трета от поддръжката си на предходните избори и за нея са дали своят вот над 76 хиляди души по-малко.

Според социолога Живко Георгиев спадът е индикативен и поради това, че ГЕРБ използваха всички вероятни технологии за печелене на гласове. " Това бяха избори с мощна готовност на локален, народен и медиен запас. Вижда се, че на доста места ГЕРБ губи еластичност и не е във форма, има пропукване, има много общини, където са почнали да имат по двама претенденти, а дори и протест на личните претенденти. Засега обаче номерът минава поради разпиляността на тези сили, които другояче желаят и се борят да сложат завършек на този модел на ръководство, само че заради доста исторически, поколенчески и други аргументи са разединени ", споделя той пред " Капитал ".

Политологът от " Галъп интернешънъл " Първан Симеонов отбелязва и смисъла на идните балотажи на доста места, както и в 18 от 28-те регионални центъра, като белег на ерозиращата поддръжка за ГЕРБ. В същото време той счита, че изходът от тях може да е удобен за ръководещите, тъй като съперникът в множеството случаи е претендентът на Българска социалистическа партия: " Обикновено против него има един кордон от десни и десноцентристки партии, тъй че най-после изборната карта да се окаже доста сходна на тази от 2015 година

" По-скоро приказваме за витален ГЕРБ, който резервира позициите си в локалната власт ", разяснява резултата от вота политологът Димитър Ганев от организация " Тренд ".

Българска социалистическа партия не печели във прогресивен тренд

Числата от изборите на уеб страницата на ЦИК демонстрират, че Българска социалистическа партия е нараснала поддръжката за кандидат-кметовете си в регионалните градове със 127 248 гласа, или впечатляващите 70% по отношение на 2015 година Ръстът за общинските препоръки в тях е с 35 на 100, или над 55 хиляди души, а в София с подкрепената кандидатура на Мая Манолова е с над 90 хиляди гласа, или цели 272%. За по-доброто схващане на тези данни обаче би трябвало да се има поради, че преди четири години Българска социалистическа партия беше в политическа кома след ръководството с Движение за права и свободи и кабинета " Орешарски ". Увеличените гласове към този момент демонстрират, че тя е излязла от нея.

Според Димитър Ганев откогато Нинова пое лидерския пост, Българска социалистическа партия трайно има по-високи резултати на избори, спрямо времето на Миков, само че към момента социалистите не се възприемат като опция на ръководството.

Едва ли единствено упоменатият " десен " кордон против Българска социалистическа партия пречи тя да бъде забелязана като опция на ГЕРБ. " Избирателят е нов спрямо предходните десетилетия. Не желае коренно отрицателни акции, те го плашат. Това е гласоподавател, който е привикнал със относително по-предвидимата към този момент стопанска система. Не му се желаят внезапни придвижвания ", счита Първан Симеонов.

Ганев е на по-различно мнение: " Нямаше гневен конфликт с ГЕРБ и това съгласно мен е оказало по-скоро отрицателно въздействие, т.е. Българска социалистическа партия не съумя да се покаже като опция на претендентите на ГЕРБ. "

" Когато една партия пропусне мандат да има властови позиции в локалната власт, заплаща огромна цена - тя се затваря, губи съдружници, изпада от локалната гласност. ГЕРБ имаше шанс, когато беше в апогея си, да се вкорени в локалната власт и това му подсигурява резистентност. Очевидно е къде Българска социалистическа партия откри вярното решение - Русе, Благоевград, само че като цяло не е намерила на всички места правилния модел и си остана разединена ", е мнението на Живко Георгиев.

Разклатената цитадела на София

Почти единомислещо е мнението, че действителна смяна на политическия пейзаж в България ще стартира от София. На тези избори се стигна до ръба на подобен пробив - освен с балотажа сред Фандъкова и Манолова, а и с положителните резултати за Столичния общински съвет на " Демократична България " и на изненадата на политически сезон - претендентът на " Спаси София " Борис Бонев. Всъщност за ГЕРБ имаше напълно действителна заплаха да загуби болшинството си в органа, където се взимат основните решения за ръководството на града - в случай че Бонев беше взел участие с листа, а не самостоятелно, като самостоятелен претендент за общински консултант.

Разпределението на извоюваните от него гласове обаче даде три спомагателни мандата на ГЕРБ и по един на Вътрешна македонска революционна организация и " Атака ", тъй че ръководещите още веднъж ще имат болшинство, въпреки и извоювано служебно. " Успехът на Бонев е най-големият подарък, който ГЕРБ получи в София, тъй като понижи резултата на " Демократична България " и Мая Манолова. Автентично гражданското, което към момента се пази от партии и очевидна политика, се оказа съвършен кей за наказателния избор, който постоянно е значим фактор в едно гласоподаване ", разяснява Живко Георгиев.

В София изборната конспирация обаче действително ще завърши в неделя вечерта - освен с втория тур за столичен кмет, само че и с балотажите за кметове на всички региони като се изключи Банкя и Кремиковци, които ГЕРБ завоюва на първия тур. Залогът за София е максимален и има задоволително учредения към момента да тормози премиера Борисов макар над осемте % преднина на Фандъкова. Защото и съгласно анализаторите не е несъмнено дали този път ще има задоволително " десен кордон " за основното за властта му ръководство в София, или ще надделее протестният избор без значение на идеологическите разлики.

Сигурно е единствено, че в случай че вотът на решилите да гласоподават симпатизанти на " Демократична България " или Борис Бонев се разполови по линията ляво - дясно, разликата сред Фандъкова и Манолова от първия тур ще се резервира, както и статуквото в София за още четири години.

Но даже и при подобен край столицата ще си остане мощно разтърсена цитадела на ръководството на Борисов. Столичният общински съвет ще е доста значим терен за дългата игра на политическите му съперници. Немалка част от новите лица в него дават обещание този път мачът да е същински, а не свирен.

Текст фотография: Залогът в София е максимален за премиера Борисов и той към момента има действителни учредения да се тормози.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР