Залогът на нашата истинска свобода е в това да не

...
Залогът на нашата истинска свобода е в това да не
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: Нека никога да не забравяме стореното от нас и от нашите православни братя

Залогът на нашата същинска независимост е в това да не заменяме в никакъв случай православната религия със съмнителни и душепагубни учения и въздействия. Това сподели българският патриарх Неофит по време на Благодарствения молебен във връзка честването на 140 година от Освобождението на България от османско господство, отслужен в храм- паметника " Рождество Христово " в град Шипка, съобщи кореспондент на „ Фокус “.

„ Радост, горделивост и признателност владеят сърцата ни в този празничен 3-ти март, когато цяла България празнува 140-ата годишнина от своето Освобождение - наслада от свободата, в която към този момент 140 години живеем, горделивост, извикана от героичните събития, които си припомняме през днешния ден, и признателност към Бога и към нашите освободителите, които пожертваха живота си поради нас, с цел да може още веднъж българският народ да може да гради самичък своите бъднини. Този храм, в който се намираме през днешния ден, остава и до през днешния ден един от паметниците на нашата българо-руска работа и на нашето православно само. Този храм, в основите на който лежат костите на хиляди български и съветски войни, отдали живота си за свободата, ще продължава да ни припомня за чутовния героизъм на братска Русия и за онази обич, която нейните синове ни засвидетелстват. Затова дано в този незабравим за всички нас ден и в памет на героите да съгряваме сърцата си с онази божествена обич, която, по думите Му, е взаимозависимост на съвършенство. Нека в никакъв случай да не забравяме стореното от нас и от нашите православни братя, да пазим като най-скъпоценно богатство нашата православна религия, и да не заменяме в никакъв случай нейните безконечни и непреходни истини със съмнителни, а постоянно и с очевидни душепагубни учения и въздействия. В това е залогът на нашата същинска независимост “, сподели в словото си патриарх Неофит.

„ Господи Боже наш, ние достойните Твои плебеи, като сме се избавили от тежко многовековно иго с Твоята мощ и с Твоя кръст, разнасяме признателност и Те молим приеми като жертва тази признателност към Твоето велико въздействие. О, премилостиви Господи, продължи Своята благосклонност, утвърди, Боже, Твоята Света черква, която си сътворил със скъпоценната Си кръв, и укрепи нашия народ, който си възлюбил, а на нас дай обич, дълготраен мир, обилие на земните богатства, здраве и успяване в положителното. Отгони от нас всеки зложелател, умири света, с цел да доживеем всички ние, Божиите раби, благочестие, доволство, почтеност и истина. Удостой нас, Твоите раби, да те възпяваме, като споделяме: „ Слава тебе Боже, благодетелю наш во веки веков. Амин “, сподели още патриархът, като по-късно прочете обичайна благодарствена молитва, с която постоянно приключва Благодарственият молебен.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР