Залавяне на рекордно количество кокаин, разтоварване на хашиш от кораб

...
Залавяне на рекордно количество кокаин, разтоварване на хашиш от кораб
Коментари Харесай

Нов картел? Южна Испания е разтревожена от дързостта на наркотрафикантите

Залавяне на рекордно количество кокаин, разтоварване на хашиш от транспортен съд измежду бял ден, конфликти с полицията... Южните региони на Испания са разтревожени от възходящата смелост на наркотрафикантите и мнозина се притесняват от появяването на същински картел.

Вече няколко месеца всяка седмица се стига до борба сред органите на реда и трафикантите в провинция Кадис, в най-южната част на страната. Широкият десетина километра Гибралтарски пролив дели тази провинция от мароканския бряг. На нея се падат 40 % от хванатите опиати в Испания и тя е основната врата за влизане на дрогата в Европа.

Болница, нападната, с цел да бъде освободен ранен и задържан трафикант, полицейски патрули, атакувани с връхлитащи коли, замеряни с камъни сътрудници, престрелки по време на интервенции против опиатите... " Ескалацията на насилствените дейности на трафикантите не стопира. Все повече са нападенията против силите на реда ", споделя Хуан Енсинас - представител на синдиката на Гражданската армия AUGC в провинция Кадис.

Министърът на вътрешните работи Хуан Игнасио Соидо все по-често посещава региона и подсигурява, че в Испания " няма да бъде превзета от наркотрафикантите ". Правителството изпрати подкрепление от петдесетина сътрудници, само че съгласно синдикатите те не са задоволителни.

Като доказателство за ефикасността на силите на реда Соидо разгласи, че в края на април хванатият в зоната на протока кокаин към този момент е достигнал общото количество за 2017 година (11.8 тона), а хашишът е повече от половината спрямо миналата година (145 тона). На 22 април управляващите заловиха в Алхесирас най-голямото количество кокаин в историята на Испания: 8.7 тона на транспортен съд, приближаващ от Колумбия.

3000 чиновници

За синдикатите тези цифри потвърждават най-много обстоятелството, че в Испания влиза от ден на ден дрога. По техни оценки едвам 20 на 100 от опиатите биват залавяни.

Жителите дават воля на гнева си: в четвъртък предходната седмица те демонстрираха в Алхесирас след последните две нещастия, нахлуване с палки и камъни против деветима служители на реда на излизане от ресторант и гибелта на деветгодишно дете при конфликт на два кораба, свързани с трафика.

Според синдикатите 30 банди на трафиканти работят в района и в тях са директно наети над 3000 чиновници. Сред тях е бандата " Лос кастаняс ", считана за най-важната, и кланът на мароканеца Абдела ел Хадж, именуван " (Лионел) Меси на хашиша ".

" Тези кланове постоянно са си съперничели, само че стартират да организират взаимни интервенции и не е неуместно да се мисли, че може да се появи същински наркокартел ", предизвестява Хуан Фернандес - народен представител на AUGC.

Министър Хуан Игнасио Соидо изрично отхвърля, че това е допустимо, както и няколко специалисти, до които Агенция Франс Прес се допита. " Разликата сред картел и незаконна група е, че картелът към този момент е колонизирал региона и силата му да прониква в институциите е огромна ", а ситуацията не е такова, най-малко за момента ", твърди криминологът Рикардо Магас. Проблемът е " сериозен и се утежнява ", споделя въпреки всичко той.

Синдикатите нямат нито едно доказателство, " което да разрешава да се твърди ", че колумбийската мафия, най-големият международен производител на кокаин, се е внедрила в региона, както акцентира колумбийската преса, твърди Хуан Енсинас.

Начин на живот

Южна Испания е комфортна за трафикантите. Близо е до Мароко - огромен производител на хашиш. Алхесирас, най-голямото испанско пристанище, е тясно обвързвано с Южна Америка, откъдето идва кокаинът. А безработицата надвишава 30%.

" Юноша, който се преструва на риболовец и дава сигнал за паника, когато се приближат хеликоптер или патрул, може да завоюва 1500 евро " за един ден, изяснява Хуан Фернандес. " За разтоварването на дрогата сумата се удвоява. За шофиране на кола е още повече, за ръководене на транспортен съд още повече... " Трафикът " все по-малко се възприема като закононарушение и от ден на ден като метод на живот ", споделя той.

Синдикатите на органите на реда упорстват за най-малко още 300 сътрудници, по-строги присъди и благоприятни условия за намиране на работа за младежите./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР