Заков: Решението остава за служебното правителствоМинистрите на „БСП за България“

...
Заков: Решението остава за служебното правителствоМинистрите на „БСП за България“
Коментари Харесай

Скандал заради Ф-16: Министрите на БСП напуснаха заседанието на кабинета

Заков: Решението остава за служебното държавно управление

Министрите на „ Българска социалистическа партия за България “ напуснаха съвещанието на Министерския съвет. Това разгласи пред публицисти вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността в оставка Корнелия Нинова.

Днес и в този момент разбрахме за получената оферта за втората осмица F-16, както и за хода на диалозите. Заявихме, че напущаме съвещанието, намираме, че този диалог и решения в този момент са нездравословни за България, съобщи Нинова.

Тя добави, че се намираме в няколко рецесии – икономическа, обществена, липсва визия какво ще се случи идващите месеци. Смятаме, че сега да се разисква под каквато и да е форма нов капиталов разход, в какъвто и да е размер, за нови осем F-16 е безусловно неприемливо. Затова напуснахме съвещанието на Министерския съвет и няма да участваме в него, изясни Корнелия Нинова.

Тя добави, че „ Българска социалистическа партия за България “ не желае да взе участие в тази полемика сега. Смятаме, че народът ни се нуждае от тези пари, с цел да оцелее през зимата и да преведем България през рецесията. И минимум в този миг е належащо България да прави капиталов разход за оръжие, уточни още вицепремиерът.

" Проектът за капиталов разход няма по какъв начин да бъде утвърден в границите на това държавно управление ", съобщи на брифинг министърът на защитата в оставка Драгомир Заков. „ Оттук нататък този план остава да бъде утвърден и придвижен от служебното държавно управление “, разяснява Заков.

„ Офертата е пристигнала, Военновъздушните сили организират разбор. Вчера идентифицираха 32 линии от контракта, по които те имат избрани въпроси. Линии, по които трябваше да има изясненост още в интервала, в който са водени диалози. Тази изясненост би трябвало да бъде реализирана с американската страна, което ще наложи в допълнение диалози и видеоконферентни връзки, с цел да се изяснят неразбираемите моменти “, изясни военният министър за настоящото положение на плана.

Той изрази вяра да остане политическата воля този план да бъде приключен, защото е значим за Военновъздушните сили (ВВС) и за Българската войска.

„ Това е планът, който вкарва Военновъздушните сили в 21 век. Дали това ще се случи, зависи от болшинството в идващия парламент “, разяснява още той.

Драгомир Заков добави още, че актуалното държавно управление е постигнало невиждани условия за България в диалозите с американската страна. По думите му контрактувано е " първата вноска за 2025 година по възможен втори контракт да бъде отлагана от България досега, в който дойдат първите самолети. Ако има закъснение, ние да можем да забавим и нашата вноска “.
https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/755854375461261
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР