Законови поправки за ускоряване и облекчаване на строежа на до

...
Законови поправки за ускоряване и облекчаване на строежа на до
Коментари Харесай

Бърз и облекчен строеж на ВЕИ до 5 МВ, но само за лични нужди

Законови ремонти за ускорение и облекчение на градежа на до 5 МВ мощности за произвеждане на ток от възобновими енергийни източници (ВЕИ), само че единствено за персонални потребности, ще прегледа на първо четене във вторник парламентарната енергийна комисия. Те са импортирани от група депутати от ръководещите от " Продължаваме промяната, " ИТН " и Българска социалистическа партия и плануват построяването на ВЕИ за лични потребности по покриви и фасади на постройките, в урбанизирани терени, даже и да не са застроени, да става без присъединение към електроразпределителната мрежа. Така те няма да могат да отдават сила, а ще я употребяват единствено за себе си, каквато е задачата на облекчението, а не от него да се възползват искащи да печелят от производството на зелен ток.

Заложено е електронно да се съгласуват подробните устройствени проекти на бъдещите ВИЕ-мощности за персонално прилагане, както и капиталовото планиране.

Намерението за облечено създаване на ВЕИ за персонални потребности бе оповестено от държавното управление на Кирил Петков още при сформирането му, само че рисково високите цени на тока от есента на предходната година, които не престават и сега и са подклаждани от военния спор в Украйна, направиха тематиката още по-актуална.

За сходни ограничения упорстват и от природозащитни организации, а в понеделник деятели на " Грийнпийс " – България организираха в понеделник сутринта акция пред и в Министерството на енергетиката, с която приканиха за мир и енергийна самостоятелност посредством възобновими източници. Те желаеха среща с отрасловия министър Александър Николов и бяха признати от него.

" Това, което се опитваме да вършим предвид на всичко, което се случва към нас, е да има отворена платформа, която да подкрепя непосредствено бита и дребния бизнес за създаване на зелени мощности. Да няма нищо оттатък това, което и да е домакинство да уточни съответен покрив, имот или място, на което да се направи сходна мощ. Нищо друго ", декларирал Николов по време на срещата с екоактивистите.



По думите му построяването на зелени мощности за лична консумация ще увеличи конкурентоспособността за бизнеса, ще намали доста потреблението и разноските на електрическа енергия непосредствено от системата, а с децентрализирането на системата и загубите по трасетата ще намалеят.

" Грийнпийс " – България изпрати през декември 2021 година свои оферти за законодателни промени до Министерството на енергетиката, които да улеснят жителите да създават сами нужната им сила от възобновими източници. Николов обаче не бил осведомен с тях и помолил организацията да ги изпрати още веднъж.

Вероятно на разискването на импортираните от депутатите промени във вторник ще участват и неправителствени организации, следва да се види дали и каква част от техните оферти по отношение на ВЕИ облекченията ще бъдат припознати от депутатите.

" Преходът към възобновима сила не трябва да се бави, тъй като посредством него можем да прекратим зависимостта си от изкопаеми горива и нуклеарна сила. Ще изпратим още веднъж предложенията си за законови промени и разчитаме, че този път те ще бъдат прегледани на най-високо равнище ", разяснява Балин Балинов от " Грийнпийс " – България.

От организацията напомнят, че крайният период за въвеждане на удобно законодателство и улеснени процедури за произвеждане на сила за лични потребности самостоятелно или в общественост, свързани с Директивата за възобновима сила, изтече в края на юни 2021 година Според деятелите публичното разискване, а не непосредствено гласоподаване в Народното събрание, ще даде опция на всички жители, локални управляващи и бизнеси да се срещнат и разясняват текстовете.

Природозащитниците упорстват за целенасочена работа за смяна на енергийната система на България, която да я направи отворена към хората и самостоятелна от изкопаемите горива и нуклеарната сила. Така те сами ще могат да създават силата, от която се нуждаят, без риск за здравето им, природата и климата. Това също по този начин би понижило доста енергийните загуби, както и енергийната беднотия, показват от организацията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР