Законоустановената минимална работна заплата в Германия ще се повиши до

...
Законоустановената минимална работна заплата в Германия ще се повиши до
Коментари Харесай

Бундестагът одобри увеличение на германската минимална работна заплата до 12 евро на час


Законоустановената минимална работна заплата в Германия ще се увеличи до 12 евро (12,89 долара) на час от октомври след извършеното през днешния ден гласоподаване в долната камара на Народното събрание - Бундестага, съобщи ДПА.

Новата почасова минимална ставка беше призната с гласовете на лявоцентристката коалиция, включваща Германската социалдемократическа партия, " Съюз 90/Зелени " и Свободната демократическа партия, както и партия " Левите ".

Консервативната съпротива и крайнодясната " Алтернатива за Германия " гласоподаваха с " въздържал се ". 

В момента немската минимална работна заплата е избрана на 9,82 евро на час, а от 1 юли ще се увеличи до 10,45 евро на час, съобщи Българска телеграфна агенция.

Същевременно от октомври ще се увеличи и оптималното заплащане за заетите на ненапълно работно време - от 450 евро на 520 евро на месец.

Министърът на труда Хубертус Хайл съобщи, че нарастването на минималната заплата ще окаже изключително мощна поддръжка на дамите и работещите в Източна Германия.

Германският канцлер Олаф Шолц направи нарастването на заплатите основно заричане в предизборната си акция предходната година.

Годишният ритъм на инфлация в Германия доближи 7,9 на 100 през май съгласно публична оценка, оповестена по-рано през седмицата. Това е най-високият ритъм на нарастването на цените от зимата на 1973 година - 1974 година, напомни Асошиейтед прес.

По време на дебатите към повишението на възнагражденията нееднократно беше изтъквана актуалната висока инфлация като част от аргументите, заради които минималната работна заплата е със значително значение за популацията.

Опозиционните партии обаче твърдяха, че нарастването на минималната работна заплата няма да отбрани хората от по-нататъшно повишение на цените и че има други способи за увеличение на покупателната дарба на жителите и опазване на конкурентоспособността на немската стопанска система.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР