Законопроектът предвижда, че интимна връзка е доброволен относително траен съюз

...
Законопроектът предвижда, че интимна връзка е доброволен относително траен съюз
Коментари Харесай

„Интимната връзка“ влезе в Закона за домашното насилие, гледат промените на второ четене

Законопроектът планува, че " интимна връзка " е непринуден релативно дълготраен съюз сред две лица, който поражда и съществува като фактическо положение, без да е належащо спазването на правно контролирана процедура и без значение дали лицата споделят едно домакинство, като водещ детайл е строго персоналния темперамент на техните връзки. "  

Бившият правосъден министър Надежда Йорданова изясни, че сред първо и второ четене ПП-ДБ ще внесат промяна на дефиницията за " интимна връзка ", която още на съвещанието на правната комисия беше разкритикувана. Фактическото общуване ще остане в закона и към него като разширителна норма следното определение: 

" Съвкупност от доброволни, трайни, персонални, интимни, полови връзки сред две лица, без значение дали споделят едно домакинство и чието пораждане, наличие и преустановяване не са обект на правно контролиране от различен закон. Трайни по смисъла от предходните фрази са връзки с дълготрайност най-малко от 60 дни ".

Тя отбрани нуждата от законово споразумяване на закрилата за сътрудници при такава връзка, защото " към сегашния миг тези хора нямат отбрана ". " Не единствено, че нямат отбрана, а при положение на принуждение жертвата не може да получи поддръжка за нейната ресоциализация или пък насилникът да бъде длъжен да мине през стратегиите за справяне с гнева или с преодоляване на експанзията. Това целим ", аргументира се Йорданова.

Българска социалистическа партия и " ИТН " разкритикуваха дефиницията. " Ами, в случай че са минали 30 дни? Това е нечувано и невиждано безумство, което се пробвате да сътворите, върху безумието, което сте сътворили преди този момент ", съобщи Иван Ченчев от Българска социалистическа партия.

Според Цончо Ганев от " Възраждане " " интимна връзка " прокарана по този метод, обслужвала хомосексуалните връзки. " Това е безумство - смесвате някакъв изрод, нарязъл едно момиче, с хомосексуални връзки ", разгласи Ганев.

Депутатът от Има Такъв Народ Тошко Йорданов се обърна към Кирил Петков с думите, че съгласно първичното определение на ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи на поправките в Наказателния кодекс, " с Делян Пеевски и с Бойко Борисов са в интимна връзка ". 

" Изключително грозно е по какъв начин ръководещата сглобка употребява нещастието на едно момиче в Стара Загора, с цел да опита да си измие отвратителния си съюз. Предложенията, които ще приемем, знаете, че няма да решат казуса. Каквото и да приемем, повдигането на наказванията не взема решение казуса ", добави Йорданов.

" Липсват предварителни защити и един куп неща. Да не приказваме, че се вкарват неща, които са толкоз обтекаеми, тъй като по вашето предложение за " интимна връзка ", вие с Пеевски и Борисов сте в интимна връзка по това определение. ГЕРБ пък употребяват нещастието да пробутат да се нападна ветото на президента и това е долно. Свиквате Народно събрание да си разчиствате сметките с президента, употребявайки нещастието на едно момиче ", упрекна Йорданов ръководещите.

Колегата му от Има Такъв Народ Андрей Чорбанов се пошегува с въпроса: " Аз считам, че имам интимна връзка сега, само че не мога да преценява какъв брой постоянна е тя. Ако е единствено полова, интимна ли е? Ако е единствено платонична, дали допуска относителна непоклатимост? "

Кирил Петков
Снимка: БТА

Независимият народен представител Радостин Василев също упрекна Кирил Петков, че се пробва да употребява случая с обезобразеното момиче в Стара Загора за трупане на политически дивиденти. 

" Предадохте 650 хиляди българи? Защо не протестирахте за момичето, което е потърпевшо от Данаил Александров от ГЕРБ, който е обвинен за блудничество с 14-годишно момиче? ", попита той. Според Василев казусът в Стара Загора не е случай на домашно принуждение, а би трябвало да се преследва по Наказателния кодекс. " Вие прокарвате перверзните хрумвания на ЛГБТИ общността. Карате жена си на площада, дъщерите си ", съобщи Василев от трибуната. По думите му " Продължаваме промяната - Демократична България " са записали 60 дни за интимната връзка, тъй като от толкоз са и жертва в тяхната интимна връзка с ГЕРБ. 

Искрен Митев от ПП-ДБ отговори на Василев с думите: " Вашата дума е толкоз несъществена, безстойностна, вие потвърждавате думите си със записи. Вие сте идеален изменник. Дали фамилията ви има вяра? Когато говорите за изменничества, вие сте еманация на измяната? Кой би ви повярвал на вас? ". 

" Аз дълго време приказвах с Кирил Петков по отношение на психическото положение на Искрен Митев, такива народни представители са вреда за една парламентарна група, за такива като господин Митев би трябвало да вкараме и психотест, тест за просветеност той няма да издържи. Дано има избори скоро или ще започнете работа в " Анимус ", или ще стане персонален помощник на Кирил Петков ", отвърна му от своя страна Василев. 

Бившият министър на правораздаването и народен представител от " Продължаваме промяната - Демократична България " Надежда Йорданова прикани сътрудниците си да не употребяват подигравка по тематиката, която се разисква.

" Днешният спор потвърждава какъв брой дебелашки се мисли в тази зала във връзка с случилото се с 18-годишната Дебора от Стара Загора ", сподели от своя страна съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков . " Ще устояваме желанието на цялото общество да няма повече нито едно момиче като Дебора ", безапелационен беше той. 

" Ако измененията, които обсъждаме, бяха в действие, когато момичето от Стара Загора беше получило първата опасност, тя можеше да потърси отбрана. Но дебатът през днешния ден демонстрира какъв брой незряло, лимитирано и какъв брой дебелашки се мисли в тази зала по този толкоз значим проблем. Ще отстояваме желанието на цялото общество да няма нито едно момиче повече ", съобщи Петков.

След това ще бъдат гледани и измененията в Наказателния кодекс , с които се усилват наказванията за нанасяне на телесна щета. Последна точка в дневния ред е ветото на президента върху Закона за правосъдната власт. В дневния ред е и ново разискване на Закона за допълнение на Закона за правосъдната власт, върху който президентът Румен Радев наложи несъгласие .

Мирослава Петрова
Снимка: БТА

В началото на съвещанието Мирослава Петрова постави клетва като депутат от " Продължаваме Промяната - Демократична България " (ПП-ДБ). Тя заема мястото на Андрей Цеков, който бе определен за министър на районното развиване и благоустройството. 

Росица Йовкова от ПП-ДБ пък зае мястото на Петър Петров от ПП-ДБ, който беше определен за заместник-председател на ДАНС.

 

Какво одобри правната комисия преди днешното гласоподаване в зала?

В началото на предходната седмица, откакто казусът с потърпевшото 18-годишно момиче от Стара Загора стана прочут, парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, " Продължаваме промяната - Демократична България " и Движение за права и свободи внесоха два общи законопроекта - за промени в Наказателен кодекс и в Закона за отбрана от домашното принуждение. На изключително съвещание предишния четвъртък те бяха разисквани и гласувани от парламентарната правна комисия.

Тя одобри завишаване на наказванията за причиняване на междинна и лека телесна щета. Който аргументи другиму междинна телесна щета, да се санкционира с до 8 години затвор, планува общият законопроект за промени в Наказателен кодекс. В момента наказването е до 6 години отнемане от независимост. Предлага се да отпадне пробацията при лека телесна щета, а санкцията да бъде повишена от 500 до 1000 лева

Домашното принуждение към този момент да се санкционира освен при брак или общуване на фамилни начала, само че и при интимна връзка, е записано в поправките в ЗЗДВ.

По данни на Министерство на вътрешните работи през първите 6 месеца на тази година са получени 1950 заповеди за отбрана от домашно принуждение. От тях 647 са заповедите за непрекъсната отбрана, а 1303 - за незабавна отбрана, сочат систематизираните данни, които събира и обработва Главна дирекция " Национална полиция ". С 40 % са се нараснали формираните досъдебни производства за закононарушения, осъществени в изискванията на домашно принуждение. За първото шестмесечие на годината те са 596, по отношение на 426 за същия интервал на предходната година. Според данните на Министерство на вътрешните работи единствено през юни т.г. са разкрити 35 случая на домашно принуждение.

За предходната година разпознатите случаи на домашно принуждение са 736, от които 10 лица с увреждания, 188 дами, шестима мъже и 542 деца. Това се показва в плана на Доклад за равнопоставеността на дамите и мъжете в България за 2022 година, направен от Министерството на труда и обществената политика, оповестен в портала за публични съвещания на Министерския съвет.

Омбудсманът Диана Ковачева също внесе предходната седмица в Народно събрание предложение за наказателна отговорност за мъчение и унизително отношение. Текстът е за промени в Наказателен кодекс, с които се инкриминират действия, унижаващи човешкото достолепие посредством причиняване на физическа болежка или страдалчество. Поводът още веднъж е казусът в Стара Загора.

На изключителното си съвещание правната комисия преодоля ветото на президента върху измененията в Закона за правосъдната власт. Народните представители не дебатираха по претекстовете на президента. Предстои гласоподаване и в пленарна зала.

На 1 август Румен Радев подписа декрет, с който върна за ново разискване в Народното събрание Закона за допълнение на Закона за правосъдната власт, признат на 21 юли 2023 година, с който се трансформира системата за инцидентен асортимент на арбитър по механизма за следствие на основния прокурор и се постановява спомагателен шестмесечен период за избор на нов състав на Висшия правосъден съвет. В претекстовете си Радев показва, че този закон не способства за трайни и ефикасни промени в правосъдната система и това има директно отношение към битката против беззаконието и безнаказаността.

Извънредно съвещание и на здравната комисия в парламента 

Снимка: БТА

Депутатите от парламентарната здравна комисия също се събират за изключително съвещание в 14 ч., на което ще изслушат министъра на опазването на здравето проф. доктор Христо Хинков. Той ще отговаря на въпроси по отношение на одобрения медицински стандарт " Съдебна медицина " и съблюдаване на разпоредбите и процедурите при правенето на съдебномедицинската експертиза по случая с потърпевшото момиче в Стара Загора.

Той ще би трябвало да показа и информация по отношение на изчезнали на територията на страната ни лекарствени артикули за лекуване на пациенти със захарен диабет и на ваксини за деца, които са наложителни според настоящия Имунизационен календар на България.

Дневният ред на комисията планува и чуване на основния координатор на Експертния съвет по здравната компетентност " Съдебна медицина " към министъра на опазването на здравето и на ръководителя на Българското сдружение по правосъдна медицина по отношение на настоящите правила и процедури при определянето на типа на телесна щета при осъществяването на съдебномедицинска експертиза. 

С митинги в цялата страна предходната седмица беше изразена поддръжката за 18-годишното момиче, жертва на принуждение в Стара Загора. Нападението над момичето е станало в края на юни, само че казусът закупи необятен публичен отзив едвам преди дни. Задържан бе 26-годишният Георги Георгиев. 

В резултат на дейните следствия по двете досъдебни производства имаме безапелационни доказателства, че обвиненият Г.Г. е причинител на закононарушенията, за които са му предявени двете обвинявания, съобщи на брифинг преди дни районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова. Тя изясни, че вследствие на събрани нови спомагателни доказателства наблюдаващият прокурор от Районна прокуратура Стара Загора е решил да повдигне в допълнение обвиняване против 26-годишния Георги Георгиев по досъдебното произвеждане за закани с ликвидиране към Дебора.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР