Законодателно предложение в Закона за хората с увреждания (ЗХУ) и

...
Законодателно предложение в Закона за хората с увреждания (ЗХУ) и
Коментари Харесай

Омбудсманът иска законодателни промени за 600 000 хора с увреждания

Законодателно предложение в Закона за хората с увреждания (ЗХУ) и Закона за здравето в помощ на хората с увреждания в страната изготви и внесе в Народното събрание омбудсманът Диана Ковачева. Те са изпратени до ръководителя на 48-то Народно заседание Вежди Рашидов и членовете на парламентарната комисия по труда, обществената и демографската политика. Това оповестиха от нейния пресцентър. 

Ковачева желае по този метод да бъдат преодолени най-сериозните проблеми, свързани със закъснение на преосвидетелстването от органите на здравната експертиза, както и с невъзможността да упражняват правата си не по тяхна виновност.

Предлага се още и текст, с който да се в профил позволената дискриминация по отношение на пенсиите на военноинвалидите. За тях ще са нужни към 310 000 лева за 2023 година

От предлаганите измененията ще бъдат наранени към 600 000 души , написа тя. 

Това бе оповестено на съвещание на Националния съвет за хората с увреждания към Министерски съвет, което се състоя през днешния ден в МТСП за разискване промени и допълнения в Наредбата за здравната експертиза и на Проекта на Методика за оценка на потребностите от високотехнологични помощни средства за хората с трайни увреждания.

Това са тематики, по които омбудсманът има дейна позиция и мнения.
 Омбудсманът упорства за растеж на пенсиите и промяна в ТЕЛК
Омбудсманът упорства за растеж на пенсиите и промяна в ТЕЛК

Дияна Ковачева е изпратила рекомендация до премиера и до министъра на финансите да се поправя размерът на командировъчните

Хората с увреждания ще имат достъп до полагащата им се месечна и целева финансова поддръжка по член 70 от Закона за хората с увреждания за интервала до произнасянето на ТЕЛК и НЕЛК. Предвидено е да не бъдат държани за виновни за забавянето на способените органи и да не връщат получените средства даже при следваща смяна на типа и степента на увреждане.

" Със Заключителните разпореждания на ЗХУ е препоръчано решение на проблемите с действието на експертните решения в процеса на преосвидетелстване, както и при обжалване, като са преодолени съществуващите усложнения с тълкуването и използването на член 112, алинея 9, изр. 1 и 2 от Закона за здравето по отношение на член 113, алинея 3 ", написа омбудсманът.

Предвидено е експлицитното обвързване на НЕЛК да се произнася всъщност при обжалване на експертните решения на ТЕЛК, като по този метод ще се редуцира времето за разглеждане на преписките, в това число като се лишава опцията на НЕЛК непрестанно да връщат случаите на ТЕЛК.

За да не се позволява субективно и погрешно пояснение и използване, което води до неподходящо засягане на правата на заинтригуваните, в Допълнителните разпореждания на Закона за здравето са препоръчани и периоди, след приключването на които неустановяването на краткотрайната и трайната нетрудоспособност ще се одобряват за закъснение.

" Важно е да се подчертае, че предложенията няма да доведат до нарастване на разноските на държавния бюджет, защото броят на хората с увреждания е релативно идентичен и предвидим . Средствата, нужни за прилагане на правата от тези жители, са заложени в бюджетната рамка, като е планувано те да бъдат отпускани без спирания ", показва публичният бранител.
 Омбудсманът желае елементи за доживотния ТЕЛК
Омбудсманът желае елементи за доживотния ТЕЛК

Ковачева показа и първите знаци за налична среда

Обръща се внимание, че ще бъде решен и казусът с неправилното систематизиране на правоимащите и размера на месечната финансова поддръжка по член 70 от Закона за хората с увреждания.

" Хората с увреждания с над 90 на 100 степен на увреждане с избрана непозната помощ, които получават пенсия за военна неработоспособност са пропуснати при експлицитното изброяване в член 70, т. 4 и 5. Те са включени в т. 3 и получават единствено 25% от линията на беднотия. Става въпрос за към 160 военноинвалиди, като техният брой понижава всяка година. Те получават близка до размера на обществената пенсия за неработоспособност пенсия за военна неработоспособност и са ощетявани са ежемесечно с повече от 130 лева ", добавя Ковачева.

Председателят на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев настоя представителите на Националния съвет за хората с увреждания да изготвят подкрепящо писмо на предлагането на омбудсмана, което до дни да бъде импортирано в Народното събрание.

Пълният текст на предлагането и претекстовете могат да бъдат прочетени тук:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР