Законът за авторското право не признава произведения, създадени единствено от

...
Законът за авторското право не признава произведения, създадени единствено от
Коментари Харесай

Докато Холивуд продължава да стачкува заради ИИ, филмовите студиа се надпреварват да го разработват

Законът за авторското право не признава творби, основани само от изкуствен интелект, заяви при започване на тази седмица организация Ройтерс. Като подтикват сценаристите да вземат участие в процеса на основаване, обаче, студиата имат по-добри шансове да защитят това произведение, написа от своя страна „ Холивуд Рипортър “ (Hollywood Reporter), представен от Българска телеграфна агенция.

В разгара на двойната стачка, продължаваща към този момент над 100 дни, която спря производството на филми и телевизионни излъчвания, става малко по-ясно по какъв начин най-големите холивудски студиа биха желали да вградят изкуствен интелект в механизма за основаване на сюжети.

Късно във вторник групата, която съставлява студиата и стриймърите - Алиансът на филмовите и телевизионните продуценти (АМРТР), показа предлагането си от 11 август до Гилдията на американските сценаристи (WGA), в това число по какъв начин гледа на генеративните принадлежности на изкуствения разсъдък като ChatGPT - бот, който може да генерира логичен линии и хрумвания за сюжети за секунди. AMPTP акцентира, че потреблението на инструментите от сценаристите няма да саботира създателите, което е знак, че има намерение да употребява технологията, вместо да я забрани.

В предлагането, което беше разказано като отговарящо на предпочитаните опасения на гилдията обаче, липсва въпросът по какъв начин студиата се нуждаят от сценаристите, с цел да употребяват всяко произведение, основано от изкуствен интелект, според съществуващите закони за авторското право. Това е по този начин, тъй като творбите, основани само от ИИ, не подлежат на авторско право. За да получи протекция, човек ще би трябвало да пренапише всеки сюжет, основан от ИИ.

" В основата си предложенията объркаха кой на кого прави услуга ", споделя Джон Лопес, член на работната група по ИИ на WGA пред „ Холивуд Репортер “. „ Те се нуждаят от нас “, заключва той.

Като държат ИИ на масата, студиата може би желаят да се възползват от правата върху интелектуалната благосъстоятелност към творбите, основани от инструментите.

„ Ако човек се допре до материал, основан от генеративен ИИ, тогава ще стартират да работят типичните отбрани на авторските права “, споделя източник, непосредствен до AMPTP.

Студиата са показали в детайли позицията си пред WGA във връзка на среща сред управлението на гилдията и изпълнителните шефове на Холивуд, която включва шефа на „ Дисни “ Боб Игър, на „ Нетфликс “ Тед Сарандос и магната на „ Уорнър Брадърс “ Дейвид Заслав. На срещата бе препоръчано в контракта да се забрани наличието, генерирано от изкуствен интелект, да се счита за книжовен материал - дефиниран като разкази, акомодации и сюжети, наред с други типове творби, за потребление при производството на телевизионни и кино планове.

„ Писателят няма да бъде подложен в неравностойно състояние, в случай че някоя част от сюжета се основава на материал, създаден от ИИ, тъй че възнаграждението на писателя, заемът и отделените права няма да бъдат наранени ", се показва в предлагането.

Часове откакто офертата беше оповестена от студиата, WGA съобщи на членовете си, че не е съумяла да отбрани в задоволителна степен писателите и упрекна членовете на AMPTP, че вършат старания не да се договарят, а да заглушат митингите. Организацията акцентира рестриктивните мерки, пропуските и несъответствията в предлагането, само че не даде повече детайлности.

Предложението бележи компромис по противоречивите точки от договарянията, свързани с изкуствения разсъдък, който наподобява е измежду проблемите, възпрепятстващи прекратяването на стачката.

Студиата може би се стремят към продуциране на сюжети, генерирани от изкуствен интелект, само че отбраната на авторските права за тези творби е допустима единствено в случай че те са модифицирани от хора. Материалите, основани само от ИИ, ще станат публично притежание след стартирането им на пазара, което евентуално лимитира опциите за употреба.

Британското издание „ Гардиън “ напомня, че през цялото това време развлекателните компании или софтуерните конгломерати с развлекателни подразделения не престават да усилват човешкия си личен състав, претрупан с създаването, проучването или ръководството на ИИ.

Миналия месец „ Нетфликс “ попадна в заглавията на вестниците поради публикация за работа на продуктов управител на ИИ с годишна заплата сред 300 000 и 900 000 щатски $ (според Федерацията на американските телевизионни и радио актьори (SAG-AFTRA) 87% от актьорите в гилдията печелят по-малко от 26 000 $ годишно). Преглед на таблото с разгласи за работа на „ Дисни “ от „ Гардиън “ откри най-малко дузина позиции, свързани с машинно образование, няколко от които в подразделението за медии и развлечения.

Технологични компании като „ Амазон “ и „ Епъл “, несъмнено, имат многочислени отворени позиции за машинно образование, като някои от тях са съответно свързани с развлекателната промишленост (базираната в Сиатъл позиция на „ Амазон “ за създаване на изкуствен интелект предлага, съгласно обявата, " опция един път в живота да оформите бъдещето на малкия екран за милиарди фенове по света. Знаем, че бъдещият ни триумф е неразривно обвързван с това да бъдем център за върхови достижения в науката за машинно образование и влагаме в нея. " )

Тихото наемане на ИИ в Холивуд, за което първи оповестиха „ Холивуд Репортър “ и „ Лос Анджелис Таймс “, не е безусловно директно обвързвано с генерираните от ИИ сюжети или облици на артисти, нито пък всички позиции са свързани с генеративния ИИ, който е обект на доста етични диспути и терзания. Но взети дружно, стремежът за разширение на заетостта в региона на ИИ демонстрира конкуренция в цялата промишленост за създаване на качества на фирмите за машинно образование, които обгръщат доста аспекти на бизнеса.

„ Всички студиа виждат тази опция “, споделя Доун Чимелевски, сътрудник на Ройтерс за развлекателния бизнес в Съединени американски щати и съавтор на книга, отдадена на войните за стрийминг в Холивуд.

„ Очевидно е, че разноските са фактор, само че също по този начин е належащо да се държи сметка за темпа на софтуерните промени. Студиата не са наясно по какъв начин Силициевата котловина може да сътвори технология, която ненадейно и трагично да промени бизнеса им “,

Някои от тези позиции се основават на съществуващите благоприятни условия за изкуствен интелект в развлекателните компании, които към този момент употребяват машинно образование за рекомендации, реклама и повтаряне на непознати езици.

„ Най-общо казано, има доста боязън от пропуснати изгоди, който в действителност обгръща промишлеността “, споделя Бен Жао, професор по компютърни науки в Чикагския университет. Ръководителите на промишлеността не са безусловно сигурни какво тъкмо желаят, защото фирмите към момента се пробват да схванат своята тактика за ИИ.

Бумът на наемането на чиновници надвишава сферата на развлеченията. В народен мащаб фирмите заемат лидерски позиции за началник на ИИ с неразбираеми мандати от боязън да не останат обратно. Броят на хората на лидерски позиции в региона на ИИ в Съединени американски щати е повишен три пъти през последните пет години, съгласно данни от LinkedIn.

„ Форбс “ напомня данните от най-голямото световно изследване на генеративния ИИ в бизнеса, което съгласно компанията за изследване на пазара „ Lucidworks “ включва 6000 респонденти в компании с над 100 чиновници, които вземат участие в решенията за вложения в ИИ, сочат, че 96% от ръководителите, участващи в решенията за ИИ, дават приоритет на вложенията в генеративен ИИ. Това значи, че множеството компании в международен мащаб влагат.

Китай води със 100% от фирмите, които споделят, че влагат в генеративен ИИ, до момента в който 94% от английските и 95% от френските компании споделят същото. В Индия 98% от фирмите също влагат запаси в генеративен ИИ, до момента в който 92% от американските компании споделят, че също го вършат.

В оповестено през март изследване на OpenAI за капацитета на влияние на огромните езикови модели върху пазара на труда се споделя, че голям брой категории писатели са изложени на до 100% влияние на ИИ върху кариерата и работата. Това не значи безусловно, че ИИ ще отнеме работните им места - въпреки че в някои случаи би могъл - само че съвсем несъмнено ще окаже някакво влияние върху метода, по който те си правят работата.

Това, несъмнено, е съществена грижа на холивудските сценаристи и съгласно Wired те имат право да се опасяват от ИИ.

„ Всички ние ще бъдем наранени от тази технология “, споделя Чмилевски пред „ Гардиън “. „ А студиата сигурно виждат императив да я одобряват или да рискуват да останат обратно. “

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР