Законът и Правилникът на Народното събрание дават права на неговия

...
Законът и Правилникът на Народното събрание дават права на неговия
Коментари Харесай

Юрист: Има начин депутатите да бъдат принудени да спазват зеления сертификат

Законът и Правилникът на Народното събрание дават права на неговия ръководител да вкара нужния ред. Така юрист Андрей Дамянов, член на УС на Националната пациентска организация, разяснява по БНР достъпа на народни представители до постройките на Народното събрание със зелен документ съгласно новите условия. За Дамянов стои въпросът дали има храброст избрани правила да бъдат наложени.

" Въпрос на предпочитание е, дали прокуратурата и органите на Министерство на вътрешните работи имат предпочитание да влязат в директен допир с представителите на властта, тъй като въпреки всичко знаете там има имунитети, има и предварителна подготовка да кажем, има съпротивителни ограничения на част от народните представители. Така че ще бъде комплициран този въпрос по какъв начин биха били приложени тези ограничения. В прерогативите на ръководителя на Народно събрание е да опрдели реда и метода, по който се влиза в Народното събрание, в това число и с преграждане на пътя, в юридически смисъл, не в машинален аспект, на пътя на хора, които не дават отговор на избрани условия, даже това да бъде документ. Тук към този момент въпросът е политически. "

Припомняме думите на адв. Николай Хаджигенов по същия мотив:

" От една страна националният представител не може да бъде спрян да извършва отговорностите си по никакъв мотив. От друга обаче депутатите не са богоизбрани и не работят на Олимп. Тоест, това, което е за всички жители, това е и за тях. Според мен ръководителят на Народното събрание е този, който би трябвало и може да в профил депутатите, които са без зелен документ. Това е в неговите пълномощия ”, съобщи за Actualno.com някогашният народен представител и депутат Николай Хаджиегнов. Според него ръководителят може да разпорежда на квесторите, да лишава от заплащане или да постанова друго дисциплинарно наказване, разказано в правилника за активността на Народното събрание. " Със сигурност ръководителят на Народното събрание може да не позволява депутати без документи. Той може да разпорежда на квесторите, тъй като това е тяхно обвързване ", добави юристът.

А ето и едно различно мнение:

" Народните представители се употребяват с имунитет и цялост и по отношение на тях не може да бъде налагана мярка на физическа мощ. Единственото, което може да се направи против тях, е да заключат вратите на Народното събрание и да не се позволява никой ", съобщи за Actualno.com някогашният парламентарен арбитър и учител по конституционно право Пламен Киров. Според него ръководителят на Народно събрание не може да се разпорежда и да издава сходни разпоредби. " Той може да постанова единствено съответните дисциплинарни ограничения в хода на пленарните съвещания, само че да забрани на някой народен представител да влезе в сградата…. дано да се опита! Ще ми бъде доста забавно да видя какво ще стане ", добави конституционалистът. Според него, никой не може да спре депутатите в случай че те изискат да влязат в Народното събрание без зелен документ " Служителите на НСО не могат да пазят входа на Народното събрание от народните представители. Те го охраняват с цел да могат да им обезпечат удобна конюнктура и с цел да не е застрашена постройката - те я охраняват. В този смисъл гардовете оказват помощ, а не пречат на депутите. Мисля, че в случай че някой се опита да попречи на депутат, ще влезе в капан и не разбирам, за какво трябваше всичко това да си го предизвикват ", приключи той.

За смяната в режима на документите на европейско равнище от 1 февруари Андрей Дамянов уточни:

„ Беше удачният миг ние да уеднаквим нашата процедура с тази на Европейски Съюз, като по този метод щеше да бъде унифициран и режимът на нашето пътешестване. “

В обособените страни има разнопосочна процедура, разясни Дамянов.
Вход свободен: Депутати от " Възраждане " влязоха в Народното събрание, без да демонстрират Коронавирус документ
Нов режим на влизане в Народното събрание е в действие от понеделник – 24 януари. Днес е първият ден с пленарно съвещание, в който ще се влиз...
Прочети повече
„ Давам образец Англия, която напълно неотдавна съобщи планове, че тези документи ще бъдат отстранени. Франция обаче потегля в другата посока. “

Според Андрей Дамянов към този момент е целесъобразно документът на получилите бустерна доза да е неопределен (за разлика от срочния документ на хората с две дози ваксина), тъй като към момента няма изясненост какъв брой дълга ще бъде ефикасната отбрана.

Във връзка със заканата на заведенията да бойкотират следващата ограничаваща за тях заповед на РЗИ Дамянов акцентира, че „ хората имат право, сметките за ток, по този начин или другояче, ще дойдат да бъдат плащани “.

„ Ако бизнесът не работи, те няма по какъв начин да си платят настоящите сметки. В случая обаче понятието дискриминация в България се използва за щяло и за нещяло. Тук не е налице дискриминация. (…)Въпросът е доста трънлив. Наистина, в случай че в научен проект приемем, че хората, които влизат в заведенията и имат документ, значи, че са имунизирани и вероятността да се заразят е по-малка, по-леко да бъде прекарано това заболяване, се опълчва на тези ограничения, че до 10 часа бизнесът би трябвало да затвори. “

„ За да може да работи бизнесът, би трябвало да има здрава нация. с цел да има здрава нация, би трябвало да се съблюдават някакви ограничения. Тези ограничения са в границите на закона, изцяло в сходство с всевъзможни правила: морални, етични, медицински, даже в юридически аспект. И цялата тази нервност ми се коства прекомерно нелепа и ми стои като целеустремен опит в нашето общество да бъде вкаран спомагателен чеп и по-лесно да бъде манипулирано, ръководено “, разяснява Андрей Дамянов.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР