Закъсняли сме с този разговор в България с поне 20

...
Закъсняли сме с този разговор в България с поне 20
Коментари Харесай

Юлиан Попов: Има политически партии, които се възползват и разпалват протеста още повече

" Закъсняли сме с този диалог в България с най-малко 20 години. През 2003 година влезе в деяние директивата, която вкара пазара на въглеродните излъчвания. А през 2005 година стартира самия пазар. Ние седим до ден сегашен и едвам в този момент започваме да го водим и не сме готови. Неизбежно се стига до тези конфликти. Но главен фактор, който дефинира ориста на въглищната сила е пазара. Тази година е паднало производството на електричество от въглища с 25%, поради пазара ", съобщи пред Нова телевизия министърът на околната среда и водите Юлиан Попов.

" Можем да преговаряме за елементи, отсрочвания, избрани условия, формулировки - не за пазара. Заради цената на въглеродните излъчвания, въглищната електрическа енергия е доста скъпа, неконкурентно способна и тя се притиска от новите технологии и от обстоятелството, че ние сме в интегриран пазар ", уточни той.

По отношение на митингите министърът изясни, че това, което може и би трябвало да се направи е да се ускорят изискванията за новите вложения. Специално " Марица изток " е район с извънреден капиталов капацитет, само че би трябвало да бъде подсилен реголаторно от страната ", добави Попов.

" Винаги когато има напрежение, в този момент то е поради предаването в последния период на проектите в Брюксел, и настъпи в избирателен интервал има политически партии, които недобросъвестно се възползват и скачат върху митинга и го разпалват още повече ", уточни министърът.

" Дори да се затвори самото произвеждане в този момент най-малко 3000-4000 души ще би трябвало да бъдат ангажирани в продължение на 10 години, с цел да могат да възстановят терените, които са част от мините ", съобщи Попов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР