Заинтересуваността на Русия да си върне руския оръжеен търговец Виктор

...
Заинтересуваността на Русия да си върне руския оръжеен търговец Виктор
Коментари Харесай

Русия не е загубила интерес да си върне оръжейния търговец Виктор Бут

Заинтересуваността на Русия да си върне съветския оръжеен търговец Виктор Бут, който излежава 25-годишна присъда в Съединени американски щати, напълно не е намаляла. Това съобщи пред " Си Ен Ен " американският юрист на руснака Стив Зису във връзка думи на водещата, че Москва не е реагирала с огромен възторг на предлагането на Вашингтон Бут да бъде сменен против двама американски жители, арестувани в Русия, съобщи ТАСС.

Издирваният в Съединени американски щати Виктор Бут е арестуван в Тайланд през 2008 година и след това екстрадиран в Съединени американски щати, където през 2011 година е приет за отговорен за скрит план за убийства на американски жители и материална поддръжка за тероризма.

По-рано в петък в телефонен диалог с съветския външен министър Сергей Лавров държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкър е предложил Бут да бъде сменен против американската баскетболистка Бритни Гринър, упрекната в Русия в наркотрафик, и някогашния морски пехотинец Пол Уелан, наказан на 16 години за шпионаж.

Пред " Си Ен Ен " юристът Зису сподели, че размяната на пандизчиите може да се разисква всъщност, когато бъде произнесена присъдата против Гринър. По думите му освобождението на Уилан е по-сложен въпрос от съветска позиция.

" Вашингтон пост " си задава въпроса за какво Русия толкоз доста желае да си върне 55-годишния Виктор Бут - прочут с прозвището " търговец на гибел ", разнасял със самолети по света и продавал оръжия, с които е подклаждал въоръжени спорове в Африка, Близкия изток и Азия.

Вестникът напомня, че Москва е протестирала бурно след задържането на Бут със съдействието на американски наркоченгета, само че по-късно пораждат подозрения, че съветският яд е по-скоро поради връзките на Бут с съветското военно разузнаване.

Въпреки че не е толкоз известно като Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и приемника му ФСБ, военното разузнаване на Русия, известно като ГРУ, има репутацията на създател на дръзки и рисковани интервенции. През последните години то бе упреквано в какво ли не - от хакерски офанзиви против избори до покушения против дисиденти.

Освен това има сведения, че Бут може би е в близки връзки с Игор Сечин, някогашен вицепремиер на Русия и доближен на Путин. Сечин и Бут са служили в руска военна част в Африка през 80-ге години.

Виктор Бут постоянно е отричал причастност към ГРУ и е казвал, че не познава Сечин. Но евентуално точно в това негово безмълвие се състои отговорът.

Трафикантът на оръжие отхвърля да сътрудничи на американските управляващи, макар че лежи повече от десетилетие изолиран и самичък в килия на хиляди благи от вкъщи си в Москва. Това безмълвие може да бъде възнаградено, заключава " Вашингтон пост ".

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР