Захарта Турбинадо е натурална кафява захар, а името и Турбинадо

...
Захарта Турбинадо е натурална кафява захар, а името и Турбинадо
Коментари Харесай

Захар Турбинадо

Захарта Турбинадо е натурална кафява захар, а името и Турбинадо идва от това, че процедурата по изсушаване на кристалите се прави в центруфуга (турбина). Отчасти е модифицирана, като дребна част от меласата е отстранена. Нейният цвят е кехлибарен. Произвежда се от захарна тръстика, която е прясно нарязана и се отделя сок.

Подобно на технологията на различен тип - захар Демерара, се изпарява част от водния състав, с цел да има избрана кристализация, получават се светлокафяви захарни кристали. След това в центруфуга се смилат кристалите. Тази захар не се подлага на избелване и оцветяване на кристалите, а е по този начин натурална. Кристалчетата ѝ са по-едри от елементарната захар. Има доста типове захар, която е сурова и нерафинирана.

Суровата захар е и с ниска калорийна стойност, дължаща се на високия % воден състав. В състава ѝ влизат витамини и минерали, тъй като са лимитирани или избегнати химични обработки.

Вкусът на Турбинадо има лек мирис на меласа, тъй като не е изцяло модифицирана.

Захар Турбинадо би трябвало да се съхранява в добре затворен съд, тъй като когато има допир с въздуха, тя се втвърдява.

В 100 грама Турбинадо захар се съдържат 100 мг калий, 23 мг магнезий, 85 мг калций, 1.3 мг желязо, 3.9 мг фосфор. Минималното наличие на минерална сол е 740 мг, а пък 1 ч.л. Турбинадо захар съдържа 20 калории.

Захарта Турбинадо е подобаваща за веган диетите, тя не се преработва по никакъв различен метод с изключение на изцяло естествения развой на изпаряване и без химикали.

А ето и една рецепта със захар Турбинадо:

Бадеми в шоколад и захар Турбинадо

бадеми - 245 г

шоколад -170 г черен, 60%

захар Турбинадо-50 г

морска сол - за поръсване

Приготвянето е елементарно, фурната се загрява на 175 градуса. Бадемите се разпределят на хартия за печене отмерено и се пекат за към 15 минути. След това се охлаждат. Шоколадът се разтопява в микровълновата за 15 секунди, разбърква се до разтопяване.

Бадемите се слагат в купа и се разбъркват с шоколада. Внимателно с вилица се изваждат на хартия на разстояние един от различен. Поръсват се с захарта Турбинадо и морска сол. Охлаждат се в ледник.

Вече знаете забавни обстоятелства за захарта Турбинадо, а и рецепта, която да изпробвате.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР