Захарна Торбеста Катерица е малка торбеста животинка, която се среща

...
Захарна Торбеста Катерица е малка торбеста животинка, която се среща
Коментари Харесай

Захарна Торбеста Катерица

Захарна Торбеста Катерица е дребна торбеста животинка, която се среща единствено в някои елементи на планетата. В последно време в доста страни Захарна Торбеста Катерица се е трансформирала в известен домакински любим поради атрактивния си външен тип.

История на Захарна Торбеста Катерица

Захарна Торбеста Катерица, наричана още Летяща Захарна Торбеста Катерица, е публикувана в Австралия и Тасмания. Освен на тези места Захарна Торбеста Катерица може да бъде открита също по този начин в Нова Гвинея и на Молукските острови. В Тасмания Захарна Торбеста Катерица попада през 1835 година и по тази причина локалните поданици нямат характерна дума за нея, която да е била употребена от епохи. Захарна Торбеста Катерица живее в гористи местности.

Характеристики на Захарна Торбеста Катерица

Захарна Торбеста Катерица е с размера на елементарна катерица. Но приликата свършва единствено до такава степен, че двете животни си наподобяват във връзка с градежа на тялото. Дължината на тялото на Захарна Торбеста Катерица е от 15 до 21 сантиметра и е доста пухкава. Опашката на Захарна Торбеста Катерица е дълга до 21 сантиметра. Захарна Торбеста Катерица е дребна животинка - възрастните екземпляри тежат по 100-170 грама. Тялото на Захарна Торбеста Катерица е тясно, само че поради летателната кожа то наподобява много необятно. Муцуната на Захарна Торбеста Катерица е къса е леко заострена. Очите на Захарна Торбеста Катерица са огромни, защото тя е нощно животно и те са приспособени за нощно виждане.

Представителите на Торбеста Катерица са много огромни и са доста преносими, което оказва помощ на животното да се ориентира добре измежду звуците през тъмната част част от денонощието. Козината на Захарна Торбеста Катерица е мека е пухкава. В горната част на тялото козината е пепеляво сива, а от края на носа доникъде на гърба има кафеникава линия. Коремът и гърлото на Захарна Торбеста Катерица са бели или кремави. Могат да се срещнат кафяви или жълтеникави представители на типа, а албиносите са огромна необичайност.

Характерна за Захарна Торбеста Катерица е специфичната мембрана, която стартира от петите пръсти на предните лапи и приключва на първите пръсти на задните лапи. С помощта на тази мембрана Захарна Торбеста Катерица може да прескача огромни дистанции, като лети във въздуха. Всяка от лапите на Захарна Торбеста Катерица има по пет пръста. На предните лапи първите два пръста са опълчени на останалите три, а на задните лапи противоположен е единствено по един пръст.

Хранене на Захарна торбеста катерица

 Захарна Торбеста Катерица Снимка: Bored Panda

Захарна Торбеста Катерица се храни с нектар от избрани типове евкалипт и акация, както и с нектар и плодове на доста други растения. Освен това Захарна Торбеста Катерица хапва инсекти, ларви и гъсеници. Ако не може да си набави задоволително храна, с цел да си обезпечи сила, Захарна Торбеста Катерица изпада в латентен сън, който трае по 23 часа на денонощие. В останалия един час животното се пробва да възвърне запасите си от хранителни субстанции.

Размножаване на Захарна торбеста катерица

Захарна Торбеста Катерица става полово зряла едвам откакто навърши една година. След като жлезата, ситуирана на челото, която излъчва ароматно вещество, се развие изцяло, животното е готово за любовния интервал. Мъжкарят има колеблив пенис, което облекчава чифтосването с пъргавите женски. След половин месец женската ражда едно или две дребни, доста рядко три. След като се родят, дребните би трябвало сами да пропълзят до торбата, в която да се развият изцяло. Те остават в нея към десетина месеца, като от самото начало пият мляко от специфични израстъци в торбата. Щом станат на 4 месеца, дребните стартират да излизат от торбата, само че непрекъснато се връщат в нея, с цел да се усещат сигурни. Случва се в торбата да има дребни от разнообразни раждания.

Любопитни обстоятелства за Захарна торбеста катерица

Захарна Торбеста Катерица рядко слиза на земята, където би трябвало да се пази от повече хищници, в сравнение с дърветата. Но и на дърветата тя постоянно става жертва на едра змия или различен див звяр, който е добър катерач. С помощта на опашката си Захарна Торбеста Катерица може да придвижва предмети, като навива опашката си и ги закрепва в средата, като ги прикрепя с мускулите на опашката. Така Захарна Торбеста Катерица може да придвижва дребни клончета.

С помощта на летателната мембрана Захарна Торбеста Катерица може да реализира в действителност огромни скокове. Когато скача, Захарна Торбеста Катерица разперва лапите си встрани, което ѝ разрешава безусловно да се плъзга по въздуха. Така тя може да преодолее разстояние от над 50 метра. С помощта на опашката и лапите си, които движи в избрана посока, Захарна Торбеста Катерица дефинира къде да приключи полетът ѝ. Способността на Захарна Торбеста Катерица да прескача огромни дистанции постоянно е от огромно значение за оцеляването на този тип, защото се употребява като неочакван метод да се избяга от хищника.

Пулсът на Захарна Торбеста Катерица е към 300 удара в минута, а дишането е 40 пъти в минута. В природата Захарна Торбеста Катерица живее до 9 години, а в случай че се отглежда като домакински любим или в зоологическа градина, може да доближи и до 12 години. Най-възрастната Захарна Торбеста Катерица, живяла в зоологическа градина, е била на 17 години и 8 месеца.

 Захарна Торбеста Катерица Снимка: JustcuteanimalsCom

С помощта на специфични жлези, които отделят ароматни субстанции, лидерът на фамилията на Захарна Торбеста Катерица отбелязва територията си, както и членовете на фамилията си. Тези жлези се намират на гърдите, на челото и към аналния отвор на животното.

Захарна Торбеста Катерица живее в фамилии, в които се позволяват до 7 мъжкаря, само че единствено един от тях е лидер. Ако друго семейство Захарни Торбести Катерици се опита да навлезе в територията им, се стига до фрапантни битки, от които постоянно има жертви.

Вреди от Захарна Торбеста Катерица

Не е открито Захарна Торбеста Катерица да нанася вреди на селскостопански насаждения или да вреди по някакъв метод на хората. Причината е че тя избира гористи пространства и мъчно ще се престраши да навлезе в населявана от хора околност. Рядко Захарна Торбеста Катерица може да влезе в градина, това може да се случи единствено в случай че животното съвсем умира от апетит.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР