Захариева: Евроинтеграцията на Западните Балкани е вече необратим процесЩастлива съм,

...
Захариева: Евроинтеграцията на Западните Балкани е вече необратим процесЩастлива съм,
Коментари Харесай

Захариева: Евроинтеграцията на Западните Балкани е вече необратим процес

Захариева: Евроинтеграцията на Западните Балкани е към този момент необратим развой
Щастлива съм, че след Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз процесът на евроинтеграция за Западните Балкани към този момент е необратим, уточни вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на среща с новия общоприет секретар на Централноевропейската самодейност (ЦЕИ) Роберто Антонионе.

„ Западните Балкани към този момент вземат участие в срещи на високо и най-високо равнище на Европейски Съюз, в работни групи и значими диспути като този за бъдещето на Европа “, добави още първият посланик на България, оповестиха от Министерство на външните работи.

Роберто Антонионе и водената от него делегация посетиха София като част от обиколка в страните-членки на ЦЕИ. „ Благодаря за предоставената ни опция да разбираем какво можем да реализираме дружно “, сподели гостът. Той благодари също за напъните на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, сложило на фокус европейската вероятност на Западните Балкани.

Захариева акцентира, че българската поддръжка не стопира дотук, а страната ни няма да спести старания за продължаването на европейската интеграция на района.

„ Друг фокус на общите ни старания би трябвало да бъде построяването на административен потенциал - добави министърът. Само по този начин тези страни ще могат да употребяват оптимално европейските средства. Вицепремиерът очерта значимостта на това начинания като ЦЕИ да насочат фондове и старания към младежта, образованието и науката в тези страни.

„ Нека другите районни начинания работят в синергия, като се допълват “, сподели още Захариева. Тя уточни, че в необятния ни район работят разнообразни конгреси като Процеса за съдействие в Югоизточна Европа, Черноморското икономическо съдействие и други, които се допълват и могат да си сътрудничат за по-добри резултати.

„ Силно поддържам метода на ЦЕИ да работи за районна интеграция отдолу-нагоре. Така добавената стойност и същинската изгода отиват при хората и общините “, добави министър Захариева.

Създадена през 1989 година, ЦЕИ е най-старият районен конгрес в Централна, Източна и Югоизточна Европа. България е пълновръстен член от 1996 година Днес самодейността обгръща 17 страни, измежду които страни-членки на Европейски Съюз, страни от Източното партньорство и от Западните Балкани. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР