Захара Асад мечтала цял живот да бъде лекар и опитвала

...
Захара Асад мечтала цял живот да бъде лекар и опитвала
Коментари Харесай

ВВС: Британски студенти масово идват в България да учат медицина!

Захара Асад мечтала цялостен живот да бъде доктор и опитвала няколко пъти да кандидатства медицина в редица британски образователни заведения, написа Военновъздушни сили. След подаването на документите, тя неизбежно е одобрявана на чуване, само че постоянно стига единствено дотук... Защото тогава загатва, че има три дребни деца, при което нормално споделят: " О, вие сте майка... "



" Имах подобаващите оценки. Когато обаче забележеха, че имам деца, нещата стигаха дотук. Съжалявам да го кажа, само че британската просветителна система е с доста лимитирани разбирания. "



Разочарована, само че още по-амбицирана, тя взема решение да приключи в чужбина - в България.

Тя в този момент учи трета година и има към този момент четири деца в родния Баркинг, които са отглеждани от брачна половинка и родителите й, които я поддържат.



Захара не е сама, написа английската организация. Тя е единствено една от непрекъснато растящия брой британски студенти в Източна Европа.
В Медицинския университет на Варна има 250 като нея, които учат медицина или стоматология в този черноморски курорт. Таксите за образование са малко по-ниски, в сравнение с във Англия - 8 000 евро на година, само че пък цените за живот са доста по-евтини, които прави учението тук много атрактивна опция.



В болничното заведение " Св. Марина " във Варна ние сме разведени с горделивост из другите отделения, пишат публицистите от Военновъздушни сили.

Сградата има потребност от малко боядисване извън, само че вътре всичко е безупречно. Срещаме доста студенти втори курс, които учат неврохирургия.

Шашвар Ариф от Хунслоу и Зарина Брейди от Дъблин таман разискват с учителя си пациент с мозъчен израстък.

Професорът им Явор Енчев е началник на неврохирургията и е член на борда на Кралския съвет на хирурзите във Англия.
И двамата студенти са пристигнали тук, откакто са взели гимназиалната си тапия на Острова и по-късно са били отрязани да продължат заради разнообразни аргументи, постоянно поради лимитираните места. Дали са разочаровани?

" Не, аз разбирам, че за медицината стандартите би трябвало да са високи, " споделя Шашвар.

Зарина прибавя, че няма нищо срещу тежката работа, която изискват от тях, най-голямото предизвикателство е, че да може да лекува пациенти, би трябвало да приказва с тях на български.

Заместник ректорът на университета професор Албена Керековска споделя, че има огромно нарастване на английски студенти, които идват тук да учат медицина, защото се предлага образование на британски език и стандартът на обучение е висок.

Но какво мисли за това, че нейните английски студенти идват тук, тъй като не са могли да бъдат признати в родината си?

" Тези младежи са мощно стимулирани. Ние имаме нелек приемен изпит, контролиран от страната и всички претенденти би трябвало да попълнят тестванията по биология и химия, с цел да бъдат признати, " споделя тя.

Шашвар и Зарина сега са фокусирани върху образованието си.

" Знаем какъв брой сме късметлии, че имаме шанса да станем доктори. В края на краищата ще се върнем и ще работим в английската здравна система, " споделят те.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР