Загубихме легендарен политик, свързан с големи събития в нашата история.На

...
Загубихме легендарен политик, свързан с големи събития в нашата история.На
Коментари Харесай

Легендарен наш политик си отиде на 104 години

Загубихме именит политик, обвързван с огромни събития в нашата история.

На 104 години почина земеделецът Ценко Барев. Тъжната новина заяви за Българска телеграфна агенция доцент Михаил Груев, ръководител на Държавна организация „ Архиви “.
-->
„ Той бе един от ветераните на политическия живот в България от преди Втората международна война “, написа доцент Груев.

Ценко Барев е извънредно забавна персона и деен деятел на земеделското придвижване. Близък сподвижник на доктор Г.М. Димитров и Никола Петков. Преди 9 септември 1944 година, единствено двадесетгодишен, е наказан по Закона за отбрана на страната на 15 години затвор.

Принуден е да избяга от България. Проявява ловкост, като заключва копоите, пристигнали да го арестуват в дома му, и с доста старания съумява да се измъкне от страната. Зад граница е доста деен деятел на българската емиграция и непосредствен съмишленик на доктор Г.М. Димитров.

Участвал е в първите конференции, на които се разискват концепциите за обединяването на Европа, слушал е политици като Чърчил, Дьо Гол, Аденауер. След 10 ноември 1989 година се връща в България.

Той е определен за съюзен секретар на БЗНС-единен. Усилията му да направи Български земеделски народен съюз мощна реформаторска партия, самостоятелна от Съюз на демократичните сили и от Българска социалистическа партия, срещат яростния отпор на съвсем всички аграрни дейци отдясно и отляво. Ценко Барев се афишира и против препоръчаните от сините БЗНС-та връщане на земята в действителни граници и цялата философия на земеделската промяна.

Опелото ще бъде на 17 юли (понеделник) в столичния храм „ Св. София ”, а погребението – от 11:30 часа на общинските гробища в кв. „ Бояна “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР