Задвижване и изживяване при шофиране. Най-мощният четирицилиндров двигател от най-ново

...
Задвижване и изживяване при шофиране. Най-мощният четирицилиндров двигател от най-ново
Коментари Харесай

Новото BMW X1 M35i xDrive

Задвижване и преживяване при шофиране. Най-мощният четирицилиндров мотор от най-ново потомство, характерно за М окачване, BMWxDrive

Един Performance автомобил с неподражаеми М характерности заема върховата позиция в моделната гама на новото BMW X1. Новото BMW X1 M35i xDrive съчетава основана на спонтанната наслада от шофирането автомобилна идея на компактния Sports Activity Vehicle (SAV) с типичната за М динамичност, пъргавост и точност на държанието на пътя. Неговият четирицилиндров мотор е от най-новото потомство на BMW Group Efficient Dynamics и с помощта на технологията M TwinPower Turbo развива мощ от 221 кВт/300 к.с. в Европа и даже 233 кВт/317 к.с. в Съединени американски щати и на някои други пазари.

Новото BMW X1 M35i xDrive форсира от 0 до 100 км/ч за 5,4 секунди. Максималната му скорост е електронно лимитирана до 250 км/ч. Специфичното М окачване, което за пръв път при Performance модел включва и опционална M Compound спирачна система, както и интелигентното задвижване на четирите колела BMW xDrive обезпечават уверена динамичност. Спортният профил на новото BMW X1 M35i xDrive личи както в екстериора, по този начин и в интериора. Новият модел се отличава с извънредни дизайнерски детайли и съоръжение, които в началото бяха непокътнати единствено за High-Performance колите на BMW M GmbH. Те включват двете двойки ауспухови накрайници на изпускателната система, както и опционалните М спортни седалки с осветено лого на М.

Новото BMW X1 M35i е пионер и при цифровите технологии. То е измежду първите модели, които са оборудвани с новия BMW iDrive с,,QuickSelect " и BMW Operating System 9. Въвеждането на пазара на новото BMW X1 M35i xDrive започва от октомври 2023 година в Съединени американски щати. Доставките в Европа стартират от ноември 2023 година. Върховият модел ще се създава дружно с другите разновидности на новото BMW X1, в това число изцяло електрическото BMW iX1, в завода на BMW Group в Регенсбург.

Нов четирицилиндров мотор в изключително мощен вид

Най-мощният вид на четирицилиндровия бензинов мотор от най-новото потомство обезпечава мощността, която подсигурява вълнуващата динамичност на новото BMW X1 M35i xDrive. Въведените по отношение на предходните генерации нововъведения при мотора включват така наречен горивен развой на Miller, ново оформление на всмукателните канали и горивните камери, както и новости при ръководството на разпределителните валове, запалителната система и отвеждането на отработените газове. Сред характерните за М особености на двулитровия мотор са и новият, изключително здрав колянов вал, усъвършенстваното смазване за каналите за изстудяване на буталата, както и главните лагери, които са заимствани от редовия шестцилиндров бензинов мотор от най-ново потомство. Модернизацията на технологията M TwinPower Turbo включва и повишение на мощността на системата за свръхпълнене и охлаждането на нагнетявания въздух, както и Dual впръскване за оптимална горивна примес. Освен това моторът е оборудван с изменчиво ръководство на разпределителните валове VANOS с усъвършенствано подаване на масло към актуатора и изцяло изменчивото ръководство на клапаните VALVETRONIC.

Агрегатът развива оптималната си мощ в диапазона от обороти сред 5 750 и 6 500 об/мин. Максималният въртящ миг от 400 Нм е разполагаем сред 2 000 и 4 500 об/мин. Темпераментното разрастване на мощността на новия четирицилиндров мотор се съпровожда от прочувствения тон на характерната за М изпускателна система. Новото BMW X1 M35i xDrive е първият Performance модел на BMW M GmbH, оборудван с две двойки ауспухови накрайници. Те са интегрирани отдясно и отляво в задната ризница, с което най-мощният стилен SAV заимства един характерен детайл от High-Performance колите на BMW M.

Седемстепенна трансмисия Steptronic с два съединителя и M Sport Boost

Монтираната в новото BMW X1 M35i xDrive седемстепенна трансмисия Steptronic се отличава с изключително висока динамичност на превключванията. Лостчетата на кормилото разрешават спонтанни ръчни намеси с избора на предавка. За изключително динамични междинни ускорения разполагаем е функционалността M Sport Boost. Когато лидерът задържи лявото лостче за най-малко една секунда, всички настройки на задвижването и окачването се насочват към оптимален състезателен дух.

Сцепление и пъргавост на най-високо равнище: задвижване на четирите колела BMW xDrive, машинален блокаж на предния диференциал

Интелигентното задвижване на четирите колела BMW xDrive подсигурява постоянно ситуативно систематизиране на мощността сред предните и задните колела. Системата е обвързвана непрекъснато със системите за надзор на окачването. Чрез електрохидравличен Hang-On в границите на милисекунди мощността може да бъде подадена и към задните колела, с цел да се обезпечи осезаемо покачване на сцеплението, стабилността по курса и типичният за BMW състезателен дух. Системата за задвижване на четирите колела на новото BMW X1 M35i xDrive се подкрепя от интегрирания в седемстепенната трансмисия Steptronic машинален блокаж на предния диференциал. Той служи за понижаване на разликите в оборотите на предните колела. С блокажа си от до 26% той покачва както сцеплението по нестабилни настилки или неприятни метеорологични условия, по този начин и пъргавината и динамичността на ръководството при спортно шофиране по завои.

Адаптивно M окачване и Спортно кормилно ръководство серийно

Серийното съоръжение на новото BMW X1 M35i xDrive включва и Адаптивно М окачване. То работи с променливи амортисьори с механично ръководство, които покачват както пъргавината, по този начин и комфорта при дълги пътувания. Допълнителните клапани намаляват пиковете на налягането в амортисьорите. Така удобните реакции при балансиране на дребни неравности се комбинират със спортни характерности на амортисьорите при динамични обстановки на пътя. Освен това характерното за М окачване на Performance модела включва и намаляване на каросерията с 15 мм по отношение на другите разновидности на BMW X1. Серийното спортно кормилно ръководство с изключение на със подвластно от скоростта подкрепяне Servotronic се отличава и с изключително директни предавателни цифри.

Интегрирана спирачна система, опционално с M Compound спирачки

Използваната при новото BMW X1 M35i xDrive интегрирана спирачна система приспособява негативното ускоряване изключително точно към желанията на лидера и му обезпечава точна противоположна връзка в спирачния педал. Тя съчетава функционалностите натискане на спирачния педал, увеличаване на спирачната мощ и надзор на спирачките в един стилен модул. Реализирането на надлежно нужното спирачно налягане се обезпечава от електрически актуатор. Новото BMW X1 M35i xDrive е първият Performance модел на BMW M GmbH, който опционално може да бъде оборудван с M Compound спирачна система. Тя включва четирибутални спирачни апарати с перфорирани спирачни дискове с диаметър 385 мм на предната ос и еднобутални спирачни апарати включително паркинг спирачка и спирачни дискове с диаметър 330 мм откъм гърба. Вътрешно вентилираните спирачни дискове се състоят от пръстен от сив чугун и алуминиева главина. M Compound спирачната система предлага висок комфорт на прекъсване, точно дозиране и устойчиво негативно ускоряване, даже при високо натоварване. Освен това тя се отличава с усъвършенствано тегло и доста по-ниски подресорни маси спрямо стандартните спирачни системи. Спирачните апарати са лакирани в сив цвят и носят логото на М.

ARB контролът на сцеплението покачва пъргавината

Освен от контрола на стабилността DSC (Динамичен надзор на стабилността) увереното държание на пътя и оптималната пъргавост се обезпечават и от ARB контрола на сцеплението. При тази система контролът на сцеплението е интегриран в ръководството на мотора. По този метод отпадат дългите пътища за сигналите до ръководещия блок на DSC, по този начин се ръководещите намеси са до 10 пъти по-бързи спрямо стандартните системи и се дозират изключително точно. По този метод ARB контролът на сцеплението подсигурява оптимално сцепление даже и при хлъзгави настилки, уверена непоклатимост по курса при динамични ускорения и висока непоклатимост при шофиране по завои.

19-инчови М алуминиеви джанти като серийно съоръжение

Специфичното съоръжение на новото BMW X1 M35i xDrive се добавя с 19-инчови M алуминиеви джанти с двойни спици. Серийните алуминиеви джанти са с увеличена с 20 мм по отношение на предходния модел ширина на гумите, което покачва динамичния капацитет на върховия модел. Като алтернатива се оферират 20-инчови М алуминиеви джанти с извънреден дизайн с двойни спици и спортни гуми.

Дизайн и съоръжение. Ексклузивни сигнали за типична за М динамичност.

Новото BMW X1 M35i xDrive ще бъде извънредно събитие в сегмента на компактните SAV освен заради ненадминатите си динамични благоприятни условия, само че и поради самостоятелния си дизайн. По-интензивно от всеки път при Performance автомобил на BMW M GmbH характерните за М дизайнерски детайли акцентират извънредно спортния темперамент на новия върхов модел на фамилията. И в интериора, още със серийното си съоръжение, новото BMW X1 M35i xDrive предлага очебийно спортна атмосфера, чието самостоятелно лъчение може в допълнение да се увеличи с извънредни варианти като М спортните седалки. Специфичните за М графики на BMW Curved Display покачват концентрацията върху спортното преживяване при шофиране. Напълно цифровата композиция от знаци включва 10,25-инчов информативен екран и 10,7-инчов надзорен екран. Освен това за най-мощния вид на компактния SAV се оферират всички спомагателни оборудвания за усъвършенстване на насладата от шофирането, комфорта и характерността, които са налични и за BMW X1.

Индивидуален дизайн с типични за M елементи: M бъбрековидна решетка с хоризонтални двойни пластини, М корпуси на външните огледала, четири ауспухови накрайника

Специфичните за M дизайнерски детайли на новото BMW X1 M35i xDrive са насочени към техническите условия на един изключително състезателен автомобил във връзка с потребностите от изстудяване и аеродинамичен баланс. Предната ризница с изключително огромни въздухозаборници подсигурява постоянно оптимални стойности на температурата на задвижването, трансмисията и спирачната система даже и при интензивно натоварване. Характерно изпъкналите странични прагове, характерният за модела спойлер на ръба на покрива и задната ризница с дифузор още по-ярко акцентират Performance характера на новия върхов модел.

На BMW M бъбрековидната решетка на BMW X1 M35i xDrive е ситуирано лого на M. Освен това тя се отличава с хоризонтални двойни пластини – подробност, който до момента беше присъщ единствено за High-Performance моделите на BMW M GmbH. Черните М корпуси на външните огледала с двойни конзоли алармират специфичния статус на върховия модел отстрани. Друг самостоятелен детайл са четирите ауспухови накрайника, интегрирани в характерната за модела задна ризница, всеки от тях с диаметър от 80 мм. Също като при High Performance колите, по този начин и при BMW X1 M35i xDrive разположените отдясно и отляво двойни накрайници на изпускателната система са безапелационен знак за безспорната върхова мощ на мотора в границите на моделното семейство.

Специфичен за M интериор, опционално с М спортни седалки

Интензивното Performance преживяване в интериора се обезпечава от характерното за М оформление на кокпита. Освен тапицираното с Alcantara арматурно табло, интериорните лайстни Aluminium Hexacube Dark, таванът в цвят Anthracite, М лайстните на праговете, М педалите и характерните за М графики на BMW Curved Display и опционалния BMW Head-Up екран, оборудването включва и М кожен волан с лостчета за превключване. Освен това серийното съоръжение на новото BMW X1 M35i xDrive включва спортни седалки с черна тапицерия Sensatec/Alcantara със сини контрастни шевове. Опционално те се оферират с кожена тапицерия Vernasca с типични шевове. Друга алтернатива са М спортните седалки. Те оферират голям брой електрически благоприятни условия за контролиране включително функционалност Памет за седалката на лидера, интегрирани подглавници и осветено лого на М в горната част на облегалката. Спортната атмосфера в интериора е съчетана с неограничена функционалност. Облегалката на задната седалка на новото BMW X1 M35i xDrive е разграничена в съответствие 40: 20: 40, с пригодим надолнище и опция за прегъване. Още по-висока функционалност обезпечава опционалното надлъжно контролиране на задните седалки. Вместимостта на багажника може да се усилва от 540 до 1 600 литра.

Висококачествени варианти за целенасочена индивидуализация

Като алтернатива за BMW X1 M35i xDrive се предлага характерен за модела M Спортен пакет Pro. При него изразителният интериор на автомобила е допълнен с M High Gloss Shadow Line с уголемен обсег и светлини M Shadow Line. Това в допълнение съоръжение включва и М спортни седалки с червени спирачни апарати, М спортни седалки и М защитни колани. Новото BMW X1 M35i xDrive серийно се оборудва с двузонова автоматизирана климатична апаратура, BMW Live Cockpit Plus с навигационна система BMW Maps, гланцирано черни дъги на покрива, автоматизирано задвижване на задния похлупак, датчик за дъжд с автоматизирано ръководство на светлините, както и четири интерфейса USB-C и два 12-волтови контакта. За в допълнение повишение на премиум характера като алтернатива се оферират и пакет вътрешни и външни огледала, вътрешно осветяване, панорамен стъклен покрив и озвучителна система Harman Kardon. Освен това за Performance модела се предлага и богат избор от съвременни системи за автоматизирано шофиране и паркиране. Още при серийното съоръжение са включени Предупреждение за удар начело, Контрол на скоростта със спирачна функционалност, както и Асистент за паркиране с камера за назад виждане и Асистент за придвижване на заден ход. Като алтернатива се оферират и Асистент за завиване и водене в лентата, Активен надзор на скоростта с функционалност Stop & Go, Активно навигационно водене, предизвестие при слизане, както и функционалностите Surround View, Remote 3D View, BMW Drive Recorder и Remote Theft Recorder. Чрез Remote Software Upgrades е допустимо възстановяване на наличните в автомобила функционалности и прибавяне на нови функционалности (в взаимозависимост от вграденият в автомобила хардуер и особеностите на пазара).

Infotainment система, съгласуваност

Модернизиран BMW iDrive с,,QuickSelect " и BMW Operating System 9

Новото BMW X1 M35i xDrive е измежду първите модели на марката, които разполагат с осъвременената Infotainment система BMW iDrive с „ QuickSelect " и BMW Operating System 9. За да се обезпечи още по-интуитивен избор и ръководство на голям брой функционалности и цифрови услуги, най-новото потомство на BMW iDrive предлага завършен по нов метод начален екран и система за бърз достъп „ QuickSelect ". По този метод в системата навлиза една усъвършенствана конструкция на менютата, насочена към Consumer-Electronics устройствата. С вярната информация на точното място новото BMW iDrive подкрепя съсредоточеното и решително преживяване при шофиране. Базата за осъвременения BMW iDrive с „ QuickSelect " в новото BMW X1 M35i xDrive е BMW Operating System 9. Тя разрешава по-широка гама от цифрови наличия за информация и развлечения, по-бърза актуализация на функционалностите, както и усъвършенствани благоприятни условия за достъп до голям брой характерни онлайн-услуги. BMW iDrive с „ QuickSelect " е комбинирано с BMW Curved Display и BMW Intelligent Personal Assistant. По този метод то поредно е ориентирано към ръководство с тъч екран и естествени гласови команди.

BMW iDrive с „ QuickSelect ": функционалностите се изобразяват в една низина и могат да се задействат с бърз достъп

Новият начален екран на BMW Operating System 9 непрекъснато изобразява картата на навигационната система или други самостоятелно конфигурируеми изображения. В същата низина от страната на лидера са ситуирани отвесно подредени функционални знаци. Те могат да бъдат избирани с отвесно придвижване „ плъзгане “. Избраната по този метод функционалност може да бъде извикана непосредствено с бързия достъп „ QuickSelect " и без прекосяване през подменю. След като настройките са направени, едно допиране с пръст върху Home признака в долния завършек на екрана е задоволително, за връщане към началния екран. Освен Home признака там към този момент има и знаци за пряк достъп в климатичното меню, менютата All Apps, както и Apple CarPlay® и Android Auto™, в случай че са задействани. Благодарение на новата, плоска конструкция на менютата активирането на мечтаните функционалности или настройки е доста по-удобно. Също както и хардуерът под формата на BMW Curved Display, по този начин и цифровите наличия са ориентирани към познатата и типичната за марката ориентировка към лидера. За да се подсигурява интуитивното ръководство по време на шофиране, графичните повърхности и структурата на менютата са с изцяло и особено за BMW Group Design оформление.

Индивидуално разширяваща се гама от цифрови услуги

Серийните съставни елементи на осъвремененото BMW iDrive при новото BMW X1 M35i xDrive включват и най-новото потомство на cloud-базираната навигационна система BMW Maps. Освен това с BMW Operating System 9 са налични и предлаганите за новото BMW X1 услуги и приложения. Така да вземем за пример в новото BMW X1 M35i xDrive могат да бъдат употребени BMW Intelligent Personal Assistant и други гласови асистенти, BMW ConnectedDrive Store, BMW Remote Software Upgrades, Smartphone-lntegration посредством Apple CarPlay® и Android Auto™, както и My Modes. В композиция опционалната Personal e-SIM системата от антени на автомобила е пригодена за мобилния стандарт 5G. Освен това BMW Operating System 9 основава и предпоставките за извънредно индивидуализиран избор на спомагателни цифрови услуги. С новото предложение BMW Digital Premium клиентът получава достъп до разширения BMW ConnectedDrive Store. Това разрешава в границите на един абонамент да бъдат употребени всички налични в страната приложения, да вземем за пример за стрийминг на музика, вести или Gaming. Освен това BMW Digital Premium включва и разширени навигационни функционалности на BMW Maps, разширени функционалности за BMW Intelligent Personal Assistant, както и спомагателни My Modes. Опционалните оферти включват и използването на данни за всички цифрови услуги и включените в BMW Connected Drive Store приложения, както и стрийминг на музика. BMW Digital Premium може да бъде задействан посредством BMW ConnectedDrive Store в автомобила, посредством My BMW App или онлайн. Месечният или годишен абонаментен проект обезпечава оптималната еластичност при комбинирането на избор от цифрови услуги, координиран с самостоятелните потребности.

*Източник: www.bmw.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР