Задочен арест за българския журналист от групата на разследващите репортери

...
Задочен арест за българския журналист от групата на разследващите репортери
Коментари Харесай

Следствието в Русия поиска задочен арест на българския журналист Христо Грозев

Задочен арест за българския публицист от групата на проверяващите кореспонденти Bellingcat Христо Грозев желаеха от следствието в Русия. Той е упрекнат по дело за нелегално прекосяване на границата на Руската федерация. Прокуратурата се обърна към Лефертовския съд на Москва, заяви ТАСС, представен от БГНЕС.

„ В съда постъпиха материали за Христо Грозев, те ще бъдат прегледани в скоро време ”, сподели източник от съда.

Максималната присъда по обвиняването за нелегално прекосяване на държавната граница на Русия е до две години отнемане от независимост. През декември 2022 година Христо Грозев бе разгласен от Русия за федерално търсене.

На уеб страницата на съветското вътрешно министерство се посочваше, че той е " търсен по член от Наказателния кодекс ".

Срещу Грозев е формирано наказателно дело за " разпространение на подправени вести за съветската войска ". Това обвиняване бе добавено в съветското законодателство, признато откакто Москва изпрати войски в Украйна през февруари предходната година.

През юли 2022 година съветската разследваща работа ФСБ съобщи, че Грозев е взел участие в интервенция на украинското военно разузнаване за похищение на военни самолети от Русия. Службата твърди, че разкрила двама куриери, които са взели участие в прехвърлянето на пари от украинското разузнаване на съветски водач за похищение на аероплан. Журналистът отхвърля да е забъркан.

Москва жигосах Bellingcat като " нежелана " организация, заявявайки, че тя съставлява опасност за сигурността на страната. Миналата година Bellingcat беше оповестена за " задграничен сътрудник " в Русия.

Откакто Москва изпрати войски в Украйна през февруари, Bellingcat значително се концентрира върху потреблението на материали с отворен източник и обществени медии, с цел да документира хипотетични съветски военни закононарушения.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР