Задавате ли си въпроса защо комарите хапят някои хора повече

...
Задавате ли си въпроса защо комарите хапят някои хора повече
Коментари Харесай

Защо комарите хапят едни хора, а други не

Задавате ли си въпроса за какво комарите хапят някои хора повече от други? Ако сте от тези хора в групата, които постоянно са цел при съществуването и на единствено един комар, научете за какво.

Според изследвания комарите хапят избрани хора ( 20% от популацията ) повече от други.

Комарите са развили удивително желание към човешката миризма, което им оказва помощ да ви намерят и ухапят.

Какво друго кара комарите да хапят някои хора повече от други?

Вижте някои разнообразни фактори които подтикват комарите да нападат или не тъкмо вас:

1. Телесна миризма

Специфична миризма, която идва от избрани съединения на човешката кожа и пот е един от факторите за привличане на комарите.

Млечната киселина и амоняка са главните съединенията, който ще ви създадат желан обект за „ смучене “ от дребните кръвопийци. Освен млечната киселина и амоняка, никоя друга човешка миризма не се е оказала непрекъснато привлекателна за комарите.

2. Кръвна група

Това е добре познато за множеството хора. Едно изследване, ни потвърждава, че комарите атакуват хора, които имат кръвна група от вид О, съвсем два пъти повече, в сравнение с хора с кръвна група от вид А.

3. Алкохол

Знаете ли, че комарите харесват бира? В едно изследване се открива, че доста повече комари са нападали участниците, които са пили бира спрямо тези които не са.

4. Въглероден двуокис

Комарите имат способността да помиришат въглероден диоксид, излъчен в човешкия мирис на разстояние до 35 метра. Увеличаването на въглеродния диоксид споделя на комара, че евентуална жертва е наоколо. След което той ще се придвижи към тази зона. Като изследването демонстрира, че другите типове комари могат да реагират по друг метод.

5. Цветове

Също по този начин комарите употребяват и очите си, с цел да насочат към своите жертвите. Проучванията демонстрират, че носенето на тъмни цветове, като черно и мрачно синьо, ви прави по-забележим за комарите.

6. Бременност

Друго изследване демонстрира, че комарите избират да хапят бременни дами, в сравнение с дами, които не са. Това може да се дължи на обстоятелството, че бременните имат висока телесна температура и издишват повече въглероден диоксид.

7. Бактерии

Скорошно изследване сподели, че огромни количества от избрани типове бактерии вършат кожата по-привлекателна за комарите. Това може да изясни за какво комарите избират да хапят краката ви, които са място, на което постоянно се приютяват колонии с високоактивни бактерии и могат да излъчват миризма.

8. Топлина

Също в извършено изследване е открито, че комарите се движат към околните източници на топлота, които са с мечтаната от тях температура.

9. Генетично

Различни генетични механизми може да укажат въздействие върху това, дали комарите ще изберат да ухапят вас или не. Учени от „ Лондонското учебно заведение по хигиена и тропическа медицина откриха “, че някои хора създават натурален репелент против комари.

Къде обичат да хапят комарите?

Като цяло, комарите ще хапят всеки, до който имат достъп, с цел да получат кръв. Те обаче може да предпочетат избрани места.

Едно   установи, че два типа комари избират да хапят към главата и краката. Учените считат, че температурата на кожата и броят на потните жлези в тези области играят роля за това желание.

Защо ухапванията от комари сърбят толкоз доста?

Когато  комар  ви ухапе, той вкарва върха на устния си уред в кожата ви и инжектира малко количество от слюнката си в кръвта ви. Това оказва помощ да не се съсирва кръвта ви, до момента в който комарът се храни.

Вашата имунна система реагира на химикалите в слюнката на комара, причинявайки реакция, която може да включва зачервяване, отичане и  сърбеж .

Най-добрите способи за облекчение на захапване от комар

Ако сте били ухапани от комар, има неща, които можете  да извършите,  за да облекчите подуването и сърбежа. Ето няколко оферти:

  • Избягвайте чесане. Чесането може да усили отока и да нарани кожата ви, излагайки ви на риск от  зараза .
  • Нанесете студено върху мястото.  Използването на студен компрес като мокра забрадка или леден компрес може да помогне.
  • Използвайте лосиони или кремове.  Предлагат се разнообразни кремове за облекчение на сърбежа, в това число крем с хидрокортизон и каламинов лосион.
  • Помислете за антихистамини без рецепта (OTC).  Ако имате по-силна реакция към ухапвания от комари, може да желаете да употребявате лекарство без рецепта .

Повечето ухапвания от комари би трябвало да изчезнат за няколко дни. Посетете Вашия доктор, в случай че ухапването наподобява инфектирано или в случай че имате други признаци, свързани с ухапването, като тресчица, болки или главоболие.

Как да се предпазим от ухапвания от комари

Ако ще посетите регион, където има комари, вземете ограничения, с цел да предотвратите  ухапване. Докато ухапванията от комари в множеството случаи са единствено досадни, те от време на време могат да  разпространят заболявания .

Някои препоръки за попречване на ухапвания от комари включват:

  • Използвайте репелент срещу инсекти.  Примери за дейни съставки, които би трябвало да търсите, включват пикаридин и масло от лимонен евкалипт.
  • Носете дълги ръкави и панталони, в случай че е допустимо . Това може да ограничи зоната, налична за захапване от комари.
  • Избягвайте пиковите часове на комари.  Комарите са най-активни на разсъмване и здрач. Ако е допустимо, избягвайте да излизате на открито по това време.
  • Елиминирайте местообитанията на комарите.  Отървете се от всяка застояла вода в неща като улуци или кофи. Сменяйте постоянно водата в басейните.
  • Дръжте комарите надалеч от къщата си.  Не оставяйте порти и прозорци отворени без сложени мрежи. Уверете се, че прозорците и вратите са в добра форма.

Заключение

Няколко характерни фактора могат да привлекат комарите, включително  въглеродният диоксид, който издишвате, телесната миризма и телесната ви температура . Комбинацията от тези фактори евентуално прави избрани хора по-привлекателни за комарите. Изследванията по тази тематика не престават.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР