Задават ли се нови изменения в Изборния кодекс, този път

...
Задават ли се нови изменения в Изборния кодекс, този път
Коментари Харесай

Лидерът на ГЕРБ се обяви за нови изменения в Изборния кодекс - бонус депутати за първия, по-висок праг за НС

Задават ли се нови промени в Изборния кодекс, този път инициирани от ГЕРБ? 

Този въпрос влиза в публичния дневен ред след днешната изява на водача на партията Бойко Борисов. От Враца, разяснявайки визията си за сформиране на държавно управление и обвързването й с отхвърли на Нидерландия да ни пусне в Шенген, Борисов на няколко пъти като вметка приказва и за изборните правила и потребността им от смяна по този начин, че да спомогнат за излизане от политическата рецесия.

На процедура той се разгласи " за " самобитна " служебна победа - бонус " за партията, получила най-вече гласове, както и за увеличение на 4-процентната преграда за влизане в Народното събрание. Досега тези две варианти за основни промени в метода, по който избираме, " битуваха " единствено под формата на неофициални изявления. 

Пред младежкия актив Борисов приказва за " някакъв нов вид система, която да даде непоклатимост на Народното събрание ". Три седмици българският парламент дебатира препоръчаните от " Хартиената коалиция " ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи промени, само че " не е това казусът " - разгласи водачът на ГЕРБ.

И даде като сполучлив образец някогашният гръцки модел, съгласно който партията, получила най-вече гласове на парламентарния избор, получава " служебно " още депутатски места.

" Да има
бонус - 50 депутата от горната страна. Това ти дава съображение да отидеш и да правиш държавно управление " - даде образец.

" Или прагът на влизането в Народното събрание - това трябваше да се дебатира. Имаме ли изгода от 7,8,9 партии. Имаме - по-голямо посланичество, само че в това време - имаме по-голяма неустойчивост ", продължи с изборните " промени " Борисов.

Малко преди изявлението на Борисов от Враца, в ефира на Българска национална телевизия приказва депутатът от ГЕРБ Любен Дилов - наследник, участник в среднощните диспути по измененията в кодекса. Който артикулира:

" По време на дебатите подметнах, че бих могъл да предложа 8-процентна преграда и евентуално ще мине, ще бъдат подкрепени. Защото сега политическата полза на някои от огромните обединения, тактическата, е комфортна. Но отвън нея то си е остаряло овчарско предписание, да го кажа като почетен ръководител на " Гергьовден " - като не щат да се съберат на едно място, би трябвало да стане принудително ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР