Задава се служебен кабинет, който ще бъде нареден от президента

...
Задава се служебен кабинет, който ще бъде нареден от президента
Коментари Харесай

Задава се служебен кабинет. Ще го редят Радев и Борисов

Задава се длъжностен кабинет, който ще бъде подреден от президента Румен Радев и Бойко Борисов, като водач на най-голямата политическа мощ.

Така наподобява ще се развият политическите събития, откакто договарянията за държавно управление сред ГЕРБ - Съюз на демократичните сили и Политическа партия - Демократична България удариха на камък, предава уеб сайтът Епицентър.бг

След измененията в Конституцията президентът не дефинира самичък кой да оглави служебното държавно управление, а има право на избор всред няколко, строго закрепени в главния закон кандидатури.

Това сапредседателят на Народното събрание, шефът или подуправителят на Българската национална банка, ръководителят или заместник-председателят на Сметната палата и омбудсманът или негов заместител.

Повечето от тези позиции сега се заемат от хора или от ГЕРБ - като ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, ръководителя на Сметната палата Димитър Главчев, или назначени при ръководството на ГЕРБ като шефът на Българска народна банка Димитър Радев . Според осведомени най-вероятно е изборът на Радев за длъжностен министър председател да падне върху Росен Желязков, тъй като по този начин би имало минимум разтърсвания в страната. По този мотив наскоро Радев съобщи, че ще работи " по домова книга ", а там Желязков е пръв в листата. Шефът на Българска народна банка, да вземем за пример, е ангажиран с подготовката за еврото, пък е и надалеч от политиката.

Самото държавно управление се констриура по предложение на служебния министър председател, а не на президента както беше до момента.

Според последните промени в Конституцията Народното събрание не се разпуска до избора на нов, а чак след конституирането на идващия.

Новите избори би трябвало да се проведат в думесечен период след назначението на служебното държавно управление.

За да има избор 2 в 1 - за парламентарни и европейски избори, указът на Радев би трябвало да бъде публикуван не по-рано от 9 април. Това единствено на пръв взор е спънка, защото парламентарната " въртележка " с връчването на мандатите би трябвало да се извърви, а Радев не е привързан със период, в който да даде втория мандат.

Конституцията планува първият и вторият мандат на получат първите две политически сили в Народното събрание. Третият е по желание на президента.

Към този миг водачите и на ГЕРБ-СДС и на ПП-ДБ обявиха, че в случай че не се сформира държавно управление с първия мандат, втори опит няма да има и отиваме на избори.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР