Задържането на трима български лекари в Босилеград преди няколко дни

...
Задържането на трима български лекари в Босилеград преди няколко дни
Коментари Харесай

Зд. Тодорова: За да се опази националната идентичност на българите в Западните покрайнини, най важен е българският език

Задържането на трима български лекари в Босилеград преди няколко дни даде съображение да приказваме още веднъж за проблемите на българите в Западните околности.  Медиците към този момент се прибраха в България, през днешния ден част от тях дружно с публицисти и представители на Гражданския комитет " Западни околности " ще дадат конференция. Темата разяснява в задатък в ефира на " Хоризонт " Зденка Тодорова , която е член на гражданския комитет, публицист и правозащитник. Тя очерта проблемите на българите в западната ни съседка по този начин:
Основният проблем е нерешаването на проблемите. Всичко друго е под този главен проблем  - казусът с образованието на майчин език. Нека да подчертая, че ние по Конституция сме приети за национално малцинство и ни се поставят всички права, които са ни се полагали и в конституциите и на някогашните републики от някогашна Югославия, които от дълго време не съществуват.

Когато приказваме за проблемите на българското малцинство, главният проблем, от който аз постоянно потеглям, това е правото на обучение на майчин български език, както аз преди време съм имала щастието да завърша  - от забавачница, през главно обучение, до гимназия, всичко на български език и по-късно филологически факултет в Белград, приключила съм българска лингвистика. Така че мисля, че това е основното  - неприсъствието на български език в административна приложимост, в обучение, в общественото пространство -  на всички места като минете из Цариброд ще чуете един негоден българския език.

Така, че основата е българският език, с цел да се опази националната еднаквост на българите, акцентира Тодорова, само че още веднъж добави, че действително решение на въпросите на българското малцинство в Сърбия не се търси, макар декларациите при срещите на политици, в това число и на най-високо равнище. 

За да имаме обучение, ние би трябвало да имаме  подобаващи учебници, преподаватели, национално осъзнати и обикновено мислещи българи-родители, които да записват своите възпитаници в българска паралелка, акцентира Тодорова:

Имаме потребност от такива деятели на просветното дело в Западните околности, които сами да пишат учебниците и в тези учебници да залегне българската история, българските модерни писатели, българската античност, както и по-новата история.  Всичко това поетапно би трябвало нашите ученицида учат, с цел да схванат кой е Ботев, кой е Левски, Раковски, Паисий Хилендарски, тъй като всичко е толкоз комплицирано в тази просветителна система в Западните околности, че през днешния ден, в случай че питате някой, да речем в Цариброд българин, възпитаник:  Добре кажи ми в този момент ти какво знаеш за Васил Левски, като имаме към този момент монумент на Васил Левски, той ще каже - " той се е борил против турците ". Ето това е  - за делата на нашите просветители, на нашите революционери, на нашите видни българи, основателите на българската страна съвсем нищо не се знае и опираме до националната еднаквост.

Зденка Тодорова посочи, че една от дребното живи връзки с българския език е стратегия " Хоризонт " на БНР. 

Цялото изявление може да чуете от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР