Задържан е извършителят на стрелбата на границата с Турция, при

...
Задържан е извършителят на стрелбата на границата с Турция, при
Коментари Харесай

Задържан е стрелецът, който уби граничния полицай Петър Бъчваров. България иска екстрадирането му

Задържан е причинителят на стрелбата на границата с Турция, при която почина граничният служител на реда Петър Бъчваров.

Това е споделила посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок на вътрешния министър Иван Демерджиев, .

 

В изявление за държавната телевизия дипломат Секизкьок съобщи, че следствието от страна на турската прокуратура към този момент е почнало и на границата се намира огромен екип, който работи по всички вероятни версии. Според нея обаче би трябвало да бъде изяснено дали в действителност става дума за пукотевица при трафик на бежанци.

 

От 5 сутринта съм на крайник, тъй като персонално турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу ми се обади, с цел да ми заяви за случилото се. През деня продължиха срещите с българските управляващи, на които обсъдихме какво можем да създадем. Веднага щом разбрахме за случилото се, на място бяха изпратени екипи на жандармерията, командоси и особено подготвени полицейски кучета ", показа в интервю Секизкьок.

 

" Разследването от страна на прокуратурата към този момент стартира. Надявам се, че в най-скоро време ще разберем каква е тя - има ли проведена незаконна група, която стои зад стрелбата, има ли и други аргументи за тази пукотевица, тъй като до този миг не е имало сходни случаи ", сподели още турският дипломат.

Турските управляващи задържаха обвинен за убийството на граничния служител на реда Петър Бъчваров. Това заяви заместник-главният прокурор Борислав Сарафов пред bTV.

" Задържали са двама души – един причинител и един помощник. Те не са турски жители. След разпита ние ще командироваме екип от следователи на място, с цел да се срещнат с материалите и ще желаяме екстрадицията на тези две лица и да бъдат съдени у нас. Установява се какви са. В непрекъсната връзка сме с турската прокуратура ", съобщи Сарафов.

 

" Имаме чудесни колегиални връзки с турската прокуратура. Ще желаеме да бъдат екстрадирани от нашата страна. Вероятно носят отговорност и по турските закони, само че би трябвало да получат присъдата в България ", разяснява още Сарафов.
  

Както към този момент писахме, убитият граничен служител на реда е 30-годишният сержант Петър Бъчваров от Елхово. Той е имал осем години стаж в системата на Министерство на вътрешните работи.

 

Снощи към 20,35 часа в региона на 242-ра пирамида към село Голям Дервент граничен наряд в състав сержант Петър Бъчваров и чиновник на Министерството на защитата се натъкват на срез на оградата.

 

Слизайки от служебното МПС служителят на реда насочва фенера към въпросния срез, последвал е незабавно изстрел от прилежащата територия на Република Турция, с който служителят на Министерство на вътрешните работи е погубен. Това заяви на брифинг през днешния ден основният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров. 

" Колегата от МО съумява да се прикрие зад МПС-то, по него стартира пукотевица, той отвръща със служебното си оръжие като по негови думи от прилежащата територия са създадени 10-15 изстрела ", сподели още Тодоров. 

Групата, която е произвела изстрелите, се е отдръпнала към вътрешността на Турция. 

Осъществен е контакт с турските управляващи, подхванати са дейности по определяне на причинителите. 

" Искам дебело да подчертая, че ще вземем всички нужни ограничения във връзка с сигурността на нашия персонален състав. Разпоредил съм във всеки наряд да има дълго оръжие за сигурност на чиновниците ", сподели на собствен ред вътрешният министър Иван Демерджиев на брифинга. 

" Изключително значимо е да се пристъпи към законодателни промени. Не може от хиляди произнесени присъди да има единствено стотина, които са ефикасни. Всичко това води до възприятие на безотговорност у тези хора, които правят този вид активност, което е закононарушение според член 281 от Наказателния кодекс. Незабавно стягане и повишение суровостта на наказанията…Това ще е един от методите да спасим сътрудниците, които залагат живота си всеки ден и всяка нощ на границата ", настоя служебният вътрешен министър. 

Той удостовери, че става въпрос за трафиканти на мигранти, а турските управляващи работят по случая и поставят старания тези хора да бъдат изправени пред закона. 

" Турските сътрудници работят по случая. Уверили са ни, че ще създадат всичко допустимо и належащо тези хора да бъдат открити и изправени пред закона. Доведена е жандармерия, доведени са проверяващи. Много екипи работят, в това число и във вътрешността, в подстъпите към Одрин и към останалите градове. Всеки ден това оборудване се кърпи и поддържа непрекъснато и всеки ден се натъкват на такива дупки. В случая става въпрос за престъпно действие, става въпрос за изключителна експанзия. За пръв път се подхожда по този метод ".

По думите му граничните екипи непрекъснато и всекидневно се натъкват на дупки в оградата. Той е разпоредил да бъде употребявано огнестрелно оръжие против извършители на границата.

При ескалираща експанзия, която включва потреблението на огнестрелно оръжие, ние ще отговорим с нужната мощ и ви убеждавам, че, в случай че има произшествия на границата, няма да са в посока на нашите чиновници. Ще бъдем безусловно безкомпромисни към всеки, който основава заплаха за живота и здравето за чиновниците ни по границата, добави Демерджиев. 

В региона към този момент има доведена жандармерия. На въпрос на БНР по какъв начин ще подсилим отбраната на границата министър Демерджиев отговори, че ще има " мощни оръжия ", които ще се употребяват при всеки риск за живота на граничните служители на реда или военнослужещи: 

" Преди месец аз бях тук, в Елхово, и дадох ясни и недвусмислени инструкции на нашите чиновници да употребяват оръжие във всеки случай, в който това се постанова. Получихме помощ сериозна от Европейската комисия и всички тези средства ги включваме в техническо застраховане. Предвидили сме спомагателен щат на " Гранична полиция ", с цел да може " Гранична полиция " сама да пази границата ". 

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР