Задълбочава се проблемът с недостига на спасители по плажовете в

...
Задълбочава се проблемът с недостига на спасители по плажовете в
Коментари Харесай

Има ли недостиг на спасители по плажовете в страната?

Задълбочава се казусът с дефицита на спасители по плажовете в страната. Липсата на задоволително фрагменти е едно от най-честите и груби нарушавания, които инспекторите от Комисията по водно-спасителна активност в Пазарджик установяват при постоянните си инспекции този сезон.

Статистиката е тревожна всяка година у нас при водни произшествия умират приблизително към 120 души. Голяма част от тях са младежи на възраст под 17 години. В същото време броят на спасителите продължава да понижава.

И тази година един от главните проблеми в басейните в страната е неналичието на спасители. А повода за тяхната липса била сложна.

Все повече спасители избират да работят в чужбина. Там те получават двойно по-високо възнаграждение и по-добри условия на труд, споделят от сектора.

" Ако тук заплатата е 1000-1500 лв., там към този момент ще е в евро или в други знаци, това е спасението и второто е, че един избавител е подготвен да оказва всичко това, което е належащо да избавя живот, само че бизнесът си е бизнес ", съобщи Живко Дишков, шеф на БЧК-Пазарджик.

Въпреки ниското заплащане млади попълнения в редиците на спасителите у нас към момента има. За Иван Кавръков спасяването на човешки живот е задача.

" Тренирах 4 години плуване. Беше ми като занимание. След това взех решение да се ориентирам в тази посока като това ми беше най-хубавата опция ", добави Иван Кавърков, избавител.

Според Иван постоянно посетителите на плажове и басейни не се отнасят съществено и отговорно към личната си сигурност.

" В България хората не следват тъкмо заръките на спасителите, а те са най-важни когато отиват да употребяват даден басейн ", сподели още Иван Кавърков.

Водният травматизъм е на второ място след този по пътищата. Затова масираните инспекции в Пазарджишка област ще продължат през целия сезон.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР