Зад отказа на Нидерландия да пусне България в Шенген прозира

...
Зад отказа на Нидерландия да пусне България в Шенген прозира
Коментари Харесай

Защо Нидерландия не ни иска в Шенген?


Зад отхвърли на Нидерландия да пусне България в Шенген прозира политическо съмнение. Около това мнение се сплотиха специалистът по интернационална сигурност и геополитика проф. Румен Кънчев и някогашният министър на защитата Велизар Шаламанов  Велизар Шаламанов Велизар Шаламанов е роден на 24 декември 1961 година в гр. Карлово. Завършва с отличие и златен орден в студиото на „ Здравей, България “.

По думите им нидерландското „ не “ е в съгласие и с други страни. Затова, съгласно експертите, дипломатите на двете страни е трябвало да седнат на една маса още преди месеци, с цел да обсъдят противоречивите въпроси.  

Според Шаламанов главният проблем е, че ръководителите на България не схващат Запада.

„ Все още на болшинството българи им е мъчно да кажат „ Ние сме НАТО, ние сме Европейски Съюз ”. България е част от тези два съюза на Запада от много години, само че към момента има съществени антизападни настроения, недоумение какво е то Запад, НАТО, Европейски Съюз и по какъв начин се взимат политически решения в една общественост от демократични демокрации. Това най-видно проличава от изявленията, в това число на президента, говорейки за цинизъм на министър ръководителя на Нидерландия, което в действителност е цинизъм от страна на нашия президент. България потегли напред с цивилизационния избор през 1996-1997 година Изгубихме доста време. Вместо да консолидираме този избор, сега приказваме за Запада като за „ те ” ”, изясни той. Шаламанов счита, че този спор  може да докара до проблем и с влизането ни в еврозоната.

По думите на Кънчев държавното управление на Нидерландия е съветвало позицията си с други страни.

„ Битува мнението, че позицията на Нидерландия се базира на някакви механически критерии. Пусна се доста смешна приказка, че можело да се влезе през границата с 50 евро. Главният прокурор пък сподели, че желае доказателства за тези пари. Категоричен съм, че нидерландското държавно управление не е единствено. То е съветвало тази позиция с други страни. Виждаме в какво положение е границата ни, смешно е в центъра на София да се гонят бежанци. На нас ни нямат политическо доверие и във всички наши дейности се вижда, че не може да ни имат такова ”, разясни той.  
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР