Зачестяват случаите на пост-COVID синдрома казват лекари. Повече от 200

...
Зачестяват случаите на пост-COVID синдрома казват лекари. Повече от 200
Коментари Харесай

Сърцебиене и косопад - само част от последствията след прекаран COVID-19

Зачестяват случаите на пост-COVID синдрома споделят лекари. Повече от 200 признака са следени при хората, които са били инфектирани с ковид.

Десислава боледува от COVID-19 преди към година. Остава на домашно лекуване поради леките признаци, като загуба на усет и подушване, споделя bTV.

" След Коронавирус се появиха пост-COVID синдромите, които бяха сърцетуптене, загуба наизуст, започнах доста да не помня, мъчно се концентрирах, изморявах се “, описа Десислава Вълчева.

Пост-COVID синдромът може да се прояви при хора от разнообразни възрасти.

" Обикновено откакто отмине Коронавирус вълната, следва сърдечносъдовата вълна, тъй като пациентите, които видимо леко са претърпели Коронавирус, имат активизиране на такива тромбообразувания на белодробната артерия “, съобщи проф. Иво Петров, шеф клиника по Кардиология в " Аджибадем Сити Клиник “ УМБАЛ.

" С еходоплер се засичат запушвания на вени. Пост-ковидният синдром може да се развият съдови, мозъчни увреждания в по-късна фаза. Да кажем след един месец младеж развива инсулт без никаква причина с изключение на, че е карал преди месец Коронавирус “, изясни проф. Лъчезар Гроздински, шеф клиника по Ангиология в " Аджибадем Сити Клиник “ УМБАЛ.

Пост-COVID синдромът визира и кожата. Може да докара до косопад, който да продължи повече от три месеца.

" Поява на петна по лицето. Може да се появи обрив с мехури по тялото. Това може да е и в границите на инфекцията, като и сред една и четири седмици след превозване на инфекцията “, сподели доктор Димитър Черкезов, експерт по кожни и венерически заболявания, МБАЛ " Света София ".

По думите на вирусолога проф. Радостина Александрова към момента не са ясни аргументите за пост-COVID синдрома.

" Това може да е, тъй като вирусът съумява да се скрие в организма за един по-продължителен интервал от време. Според друга догадка имунният отговор от първичната зараза в действителност да продължи да работи след отшумяването й “, означи проф. Радостина Александрова, вирусолог от Българска академия на науките.

След месец и половина недоволствата на Десислава отшумяват, само че и в този момент споделя, че към момента губи усета и мириса си.

Според вирусолога проф. Александрова даже лекото боледуване от вируса може да докара до признаци, които да продължат седмици по-късно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР