Забравете за забавената инфлация, горивата тръгват стремително нагоре. Това каза

...
Забравете за забавената инфлация, горивата тръгват стремително нагоре. Това каза
Коментари Харесай

Мика Зайкова: Забравете за забавената инфлация, горивата тръгват стремително нагоре

Забравете за забавената инфлация, горивата потеглят стремглаво нагоре. Това сподели в аудиокаста на " Фокус " " Това е България " финансовият специалист и някогашен депутат Мика Зайкова. " Горивата в България порастват нагоре във връзка с проблемите ни с " Лукойл-Нефтохим “, с " Росенец “ и предварителното привършване на концесията и на дерогацията. От тук нататък се чака бензинът и дизелът да вървят нагоре и да надвишават 4 лв., след някоя и друга седмица. А пък това влияе на превоза, който превозна храни, артикули и създава допълнително напрежение. Аз лично очаквам инфлацията да тръгне стремглаво нагоре и до края на година да имаме 9-10 %, а да не говорим за идната година ", уточни Мика Зайкова.

Тя напомни още, че от 2024 година се минава на пазарни цени на електрическата енергия. " Правителството споделя, че ще оказва помощ, само че не може да подкрепи целият народ. 80% от домакинствата не се отопляват, 78% от семействата в този момент при тези цени не могат да си заплащат месечните сметки. Може и да се отроят от другата година цените ", добави Зайкова.

От 2024 година с 22% се увеличава и цената на водата, по думите и.

Според нея, при хармонизирания показател на инфлацията на европейския пазар не се регистрира динамиката на цените на храните. А при нас те заемат над 50% от растежа на потребителските цени. Ние имаме растеж на всички хранителни стоки - пораства сиренето, доматите, краставиците, в доста проценти порастват. Има заплаха нашият бюджет за 2023 година да не се извърши и плануваните приходи в него да не дойдат. Има растеж освен на несъбираемостта на Данък добавена стойност, а и на несъбираемостта на корпоративния данък, по причина че АЕЦ Козлудуй е намалил 5 пъти облагата. Те обраха на огромните компании облагите и не оставиХа една стотинка развитие. Приходите ще бъдат рязко намалели ", сподели още Зайкова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР