Забраната за внос на украинско зърно беше правилна. Това е

...
Забраната за внос на украинско зърно беше правилна. Това е
Коментари Харесай

Меглена Плугчиева: Забраната за внос на украинско зърно беше правилна, това е не само мое мнение

" Забраната за импорт на украинско зърно беше вярна. Това е освен мое мнение. Виждате реакцията на Полша, Унгария, Словакия – те няма да се съобразят с решението на Европейска комисия. Унгария съобщи, че единствено ще позволи директни коридори, вследствие на което се появиха остри реакции от Австрийска страна. Мотивите на Европейска комисия бяха да се разрешат филантропични коридори, тъй че зърното да стигне до Африка, до Судан, Йемен. Оказа се, и по мнение на Австрия, че тези селскостопански артикули остават в Европа, в Европейски Съюз ". Това сподели някогашният заместител аграрни министър и посланик Меглена Плугчиева в ефира на NOVA.

Зърното остава в Нидерландия, Италия, Белгия, сподели тя. " Оказва се, че има 2 млн. тона нова продукция и над 600 000 тона запас от предходната година ", изясни дипломатът и запита: " откакто българското държавно управление знае, че има насъбрани артикули в складовете, за какво не предприе ограничения за бързо намиране на нови пазари ".

Относно думите на финансовия министър Асен Василев, че възбраната за импорт на украинско зърно е ощетила хазната с 146 млн. лева, тя сподели, че секторът е субсидиран, ние сме страна членка на Европейски Съюз и това са разпоредбите на Общата селскостопанска политика. Това, че нашите зърнопроизводители владеят големи площи, само че това не е виновността на тези хора, те се възползват от разпоредбите на общата селскостопанска политика.

По мотив думите на Кирил Петков, че щели да се понижат цените на олиото и хляба, в случай че се позволи вноса на украинско зърно, Плугчиева сподели: " дали Полша, Словакия, Унгария не желаят по същия метод да понижат цените за техните жители, откакто отхвърлят да се съобразят с решението на Европейска комисия. Има някакво противоречие. Не имам вяра в изнесените данни. Вносът от Украйна е без мита, без квоти, а европейската селскостопанска политика е мощно контролирана и условията са извънредно високи към всички аграрни стопани. Няма гаранции, няма надзор. ".

Според нея думите на премиера Денков, че зърнопроизводителите се държат като терористи са неточност. Според нея срещата е трябвало да стане преди да се вземе решение за рухване на възбраната.

" Министърът на земеделието е още некомпетентен, липсва му и политически опит ", сподели Плугчиева във връзка думите на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, че министър Кирил Вътев е " слаб ".

" Ако падне земеделският министър, това няма да реши проблемите. Лошо е, че падна ветото за възбраната за импорт на украинско зърно. Това не е първото решение на Европейска комисия, м.г. нашият селскостопански бранш беше обиден, обезщетения бяха обещани, само че по този начин и не пристигнаха. От година и половина сме в изискванията на война ", сподели Плугчиева.

Припомняме, министър председателят Николай Денков излезе със мощни думи към протестиращите зърнопроизводители, казвайки, че не договаря с терористи. Думите му пристигнаха в отговор на нежеланието на зърнопроизводителите за диалог след отпадането на възбраната за импорт на украинско зърно. Според самите земеделци, те са имали заявление за среща с премиера и финансовия министър, само че не са имали отговор.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР