Забрана за шофиране се налага на диабетиците, които не контролират

...
Забрана за шофиране се налага на диабетиците, които не контролират
Коментари Харесай

Диабетици и сърдечно болни се хванаха за главата! Ще им взимат шофьорските книжки, ако...

Забрана за шофиране се постанова на диабетиците, които не управляват положението си и не посещават постоянно доктор. Няма да бъдат издавани и подновявани шофьорски книжки и на хората със сърдечно-съдови болести, които също не поставят грижа за здравето си и не организират постоянни медицински прегледи, пише dariknews.bg

Предложенията са залегнали в промени на Наредбата за условията за физическа валидност на водачите на моторни транспортни средства, които се чака да влязат в действие от началото на идната година. В тях се планува още да се прави индивидуална преценка дали да се разрешава шофирането на всички с инсулт или доста високо кръвно налягане.

Очакваният резултат от използването на наредбата е обвързван с понижаване на пътнотранспортните произшествия с и понижаване на броя на починалите и инвалидизирани хора, вследствие на произшествия. Това показват от здравното министерство в претекстовете си за промени на наредбата и прецизират, че го вършат по силата на европейска инструкция.

Новата разпоредба е написана от здравния министър Кирил Ананиев и в нея се предлага да се забрани шофирането на диабетици и хора със сърдечно-съдови болести, които не посещават постоянно доктор. Диабетно болните ще могат да ръководят моторно транспортно средство само в случай че медицинските прегледи подсигуряват чрез уверение от ендокринолог, че положението им разрешава шофиране. Няма да се издават и възобновяват шофьорски книжки на диабетици, които получават хипогликемии, изразяващи се в съществено намаляване на кръвната захар.

Категорично се не разрешава шофирането и на хората, които употребяват сърдечно-подпомагащо устройство. Индивидуално ще се преценя дали да се издаде удостоверение за ръководство на моторно транспортно средство на пациенти с инсулт, доста високо кръвно налягане, заболявания и интервенции на сърдечната клапа и нарушавания в сърдечния темп. Предложенията са оповестени за публично разискване на страницата на Министерството на здравеопазването. Предвижда се те да влязат в действие от 1 януари 2018 година.
 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР