Заболяването Миастения гравис може да бъде включено в групата на

...
Заболяването Миастения гравис може да бъде включено в групата на
Коментари Харесай

Миастения гравис може да бъде включена в групата на редките заболявания

Заболяването Миастения гравис може да бъде включено в групата на редките болести. Това стана ясно от отговора на министъра на опазването на здравето проф. Асена Сербезова на въпрос на депутата от Движение за права и свободи доктор Хасан Адемов по време на вчерашния блиц надзор в парламентарната здравна комисия.

По думите й е постъпило предложение от фондация „ Миастения гравис “ през декември предходната година и след направени корекции, заявката е подадено отначало от Националната пациентска организация, от която е част и фондацията, на 22 януари тази година. „ Задвижени са нещата “, сподели проф. Сербезова.

Д-р Адемов акцентира, че Миастения гравис е автоимунно заболяване, което в случай че не се диагностицира в точния момент и не се лекува по разпоредбите, води до тежки последици.

„ Зедно с национални консултанти по неврология фондацията е изготвила справочник за диагностика и лекуване и паспорт, който да показват пред здравните управляващи. Болните от болестта у нас са сред 15 и 25 на 100 000. Годишно се разболява по 1 на 100 000 души. Броят на диспансеризираните е 913, а общия брой на пациентите – 1472. Големият проблем е, че в късата характерност на най-често употребяваните медикаменти, би трябвало да съществуват показанията за тази болест, с цел да могат да ги получават пациентите по Здравна каса. Ако болестта бъде прието за рядко, пациентите ще получават медикаментите си по различен ред “, сподели доктор Адемов.

„ В България няма експерт, който да се занимава единствено с това заболяване или най-малко тези хора не познават. Надявам се, че тези хора ще имат опция да се лекуват по европейските правила “, добави той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР