Забележителни творци и приятели в живота, двамата автори обединяват таланта

...
Забележителни творци и приятели в живота, двамата автори обединяват таланта
Коментари Харесай

Веско Велев и Георги Георгиев с изложба в Пловдив

Забележителни създатели и другари в живота, двамата създатели сплотяват гения си в взаимна галерия в изложба Артистика
Галерия Артистика посреща пролетта с обща галерия на Веско Велев (живопис) и Георги Георгиев (скулптура). Отриването на изложбата ще бъде на 7 април 2022 от 18:30 до 20:00 часа в Галерия Артистика – Пловдив, ул. Авксентий Велешки 9 (вход от ул. Драган Цанков).

ВЕСКО ВЕЛЕВ
Веско Велев е роден на 18.03.1956 година в с. Кърнаре, област Пловдив. През 1985 година приключва Художествената академия в София, компетентност живопис в класа на професор Иван Кирков. Живее и работи в родното си Кърнаре и в ловешкото село Дълбок дол.
Работи с идентична лекост живопис, дърворезба и керамика, рисува върху хартия и има изяви в региона на концептуалното изкуство.
В документалния филм, излъчен по Българска национална телевизия, „Осветените дворове“ Веско Велев показва своя мироглед за това какво поддържа и стимулира един създател: „Най-важно е дали (творецът) ще съумее да резервира свободата си и възприятието си за игра в правенето на работата. Т.е. толкоз да бъдат свободни, че да бъдат като игра. Важно нещо за един създател е свободата на съзнанието му, тъй като там се раждат нещата и там е мястото на неговата независимост.“
„С картините си Веско Велев открива тукашната, нашата земя, само че го прави не по учени наставления, нито жонглира с декоративните атрибути на родното. Той просто е тук и тук реагира на всичко към него посредством очовечените си сетива. Допирът му до нещата не установи фактури, а извиква мисли и звуци. Боите – ту ярки, ту замиращи в монохромност – ни отпращат по поетични орбити. Слухът му долавя в облиците песента на колелетата. Не формите на тревите и плодовете, а тяхната естествена наслада го влече. В тази негова тотална сетивна настройка приказва одухотворената плът. А това е най-крехката, най-уязвимата позиция за един художник. Как да си сигурен, че ще срещнеш ответната възприемчива душа?“, разяснява доцент Ружа Маринска за творчеството на Веско Велев.

ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ
Георги Георгиев приключва компетентност „ Дърворезба “ в Художествената гимназия, Тетевен през 1993 година. Продължава образованието си във Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий “, компетентност „ Скулптура “, в курса на проф. Величко Минеков. Той е измежду студентите на проф. Емил Попов във водената от одобрения ваятел школа в  Националната Художествена Академия.
Работи в региона на фигуралната комбинация, употребява класическите материали — камък, дърво, метал. Има голям брой независими изложения. Участва в редица интернационалните симпозиуми, общи национални изложения, печели няколко скулптурни състезанието.
Сред най-значимите достижения в досегашната реализация на Георги са двете му участия в Китай през 2016 и 2017 година на огромни интернационалните скулптурни конгреси, в които той се показва по един извънредно безапелационен метод, като реализира в бронз своите творби във внушителни размери.
„Когато видях фотосите на огромните работи от Китай – разбрах, че отсреща си имаме освен добър ваятел, само че и планинар, който към този момент може да преодолява всички върхове“, разяснява акад. Светлин Русев.

Заповядайте на вернисаж в четвъртък, 7 април 2022 от 18:30 до 20:00 часа в Галерия Артистика – Пловдив, ул. Авксентий Велешки 9 (вход от ул. Драган Цанков). Допълнителна информация можете да намерите на https://www.artistica.bg.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР