Забързаният живот, който водят днес работещите хора в големите градове,

...
Забързаният живот, който водят днес работещите хора в големите градове,
Коментари Харесай

Специалисти: Дехидратацията води до по-тежък стрес

Забързаният живот, който водят през днешния ден работещите хора в огромните градове, неизбежно води до стрес. Това, за което обаче малко на брой си дават сметка е, че преумората и рискът от „ прегаряне” се покачват от… неналичието на вода в организма.

Според изследване на „ Алфа Рисърч” над 2/3 от хората, които не пият задоволително вода, се усещат преуморени най-малко един път седмично. Защо се стига до дехидратация – поради липса на време, подценяване на рисковете, липса на достъп (едва 39% от работодателите у нас обезпечават вода на чиновниците си) и, познахте – към този момент насъбран стрес.

Според психолозите, менталните старания, които човек поставя за предугаждане и надзор на дадена обстановка, се възприемат от организма като действително протичащи се и го слагат в режим на справяне с казуса. Вътрешното напрежение, което изпитваме, се показва в нервност, експанзия, загуба на централизация, сухота в устата и обезводняване.

„ Постоянният стрес постоянно води до адренална отмалялост в надбъбречните жлези, а вследствие на това се нарушава водно-солиевия баланс в тялото и се появява дехидратация. Ето за какво хора, които по темперамент са тревожни или притеснителни, е нужно по-често да одобряват вода като метод да намалят равнищата на стрес в организма и да реагират съответно при стресови ситуации”, разяснява психологът Кремена Станилова.

Лошото в тази ситуация е, че жаждата се появява чак когато сме „ пресъхнали” и резултатите от дехидратацията са налице – още повече отмалялост, в допълнение понижаване на успеваемостта, високи равнища на нервност, съществено усложнение в осмислянето на информацията, увеличени равнища на стрес и други

Специалистите са безапелационни, че единственият излаз от този обаян кръг е да не се подценява приемът на задоволително количество вода през работния ден.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР