За втори път село Марково ще е домакин на изключително

...
За втори път село Марково ще е домакин на изключително
Коментари Харесай

Фестивал на баницата събира хората в Марково, в Първенец и Браниполе честват деня на Св.св. Константин и Елена 

За повторно село Марково ще е хазаин на извънредно вкусния и атрактивен фестивал на баницата. Майстори на кулинарното прелъщение, обичайно за българската софра ще покажат по най - атрактивния метод приготвянето на баницата пред жителите и гостите на община Родопи.
Прочетете още
Конкурсът няма възрастови ограничавания. Жури ще дефинира първите места в три категории- сладка, солена и нетрадиционна. Председател на комисията ще бъде началник Николай Боруков -едно от нас - известните имена на кулинарната сцена под тепетата.

Похапването на баници ще се случва на фона на четвъртото издание на фолклорния фестивал „ На площада, за колана “.

„ Елате дружно да съхраним българските обичаи и усет “, канят уредниците от Кметство Марково и НЧ „ Алеко Константинов – 1907 “.

Двете фестивални събития ще се проведат на 20 май, събота, от 13:00 часа на площада в селото.

Традиционен събор в чест на Светите Константин и Елена ще събере поданици на село Първенец и посетители тази неделя, 21 май. Равноапостолите, дали името на църквата в селото „ Св. Св. Константин и Елена ” ще бъдат почетени със света литургия, след което отец Даниел и отец Ерм ще благословят курбан за здраве в „ Лесопарк “–село Първенец. Съборът в селото ще продължи с фолклорна стратегия, а за настроението на гостите ще се погрижат оркестър „ Стара Загора “, ДЮТС „ Детелинка “ при НЧ „ Съзнание “ в селото и ФТА „ Дилянка “ в град Пловдив.

Храм " Св. Св. Константин и Елена "   е монумент от локално значение, само че от 10 години е затворен за миряните поради заплахата от сриване. В момента тече огромна дарителска акция за набиране на средства за цялостна реституция и ремонт на църквата.

Красотата на националните танци и музика ще пресъздадат и на събора в село Браниполе. Програмата стартира в 17:30 часа в парка на селото. В нея ще се включат деца от детската градина и учебното заведение в Браниполе, ТС " Мераклии " и певческа група " Китка ". За още по-доброто настроението на всички присъстващи ще се погрижат музикантите от оркестър „ Марица “.
Тържеството в Браниполе е по случай храмовия празник на църквата в селото - “Св. Св. Константин и Елена “. Денят ще стартира с литургия, след което ще бъде раздаден и курбан за здраве.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР