За втора поредна година Столичният общински съвет одобри данъчна отстъпка

...
За втора поредна година Столичният общински съвет одобри данъчна отстъпка
Коментари Харесай

София прие данъчни отстъпки за такситата и за 2022 година

За втора поредна година Столичният общински съвет утвърди данъчна отстъпка за таксиметровите услуги в София. Това се случва на фона на митинги от сектора, който упорства и за следващо нарастване на цените за транспорт. 

Размерът на патентния налог за такситата се резервира в размер на 850 лева за година. Одобреното облекчение обаче планува водачите да платят единствено 300 лева, а остатъкът да стихотворец от държавния бюджет, посредством целева дотация за Столичната община. Преди година, когато тази отстъпка бе въведена за първи път, бе оповестено, че прогнозната сума, която се очаква да се компенсира от страната, е към 3.2 млн. лева при записаните 6 хиляди таксита в столицата.

" Столичната община, по отношение на актуалното решение, изготвя искане до министъра на превоза за приемане на отплата от държавния бюджет за понижението на приходите от налог върху таксиметров транспорт на пасажери, в размер, избран въз основа на броя на колите, за които е издадено позволение за осъществяване на таксиметров транспорт на пасажери през 2022 година, умножен по разликата сред размера на годишния налог върху таксиметров транспорт на пасажери за 2022 година, избран в Наредбата за установяване на размера на локалните налози на СОС, и минималния размер на налога по Закона за локалните налози и такси от 300 лв. ", се показва в утвърждения от СОС отчет.

На 28 октомври към 150 водачи на таксита се събраха пред постройката на Столичната община на митинг с настояване за по-високи цени за транспорт на пасажери.

Искането е да се усили цената за километър транспорт - дневната да се вдигне от 0.77 лева на 1.15 лева, а нощната - от 0.87 лева на 1.32 лв. за километър.

През 2020 година към този момент бе утвърдено тяхното искане за повдигане на цените. С промени в наредбата на транспортното министерство бе увеличена първичната такса, която такситата начисляват и в последна сметка тя доближи към 1.54 лв..

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР