За втора поредна година Нобеловата награда за литература предизвика полемика

...
За втора поредна година Нобеловата награда за литература предизвика полемика
Коментари Харесай

Нобелистка за мир връща наградата си в знак на протест срещу новия литературен лауреат

За втора поредна година Нобеловата премия за литература провокира дискусия и кавги. В знак на митинг против награждаването на австрийския публицист Петер Хандке, шведската лекарка и писателка Кристина Доктаре разгласи, че ще върне своята Нобеловата премия за мир, която и бе връчена през 1988 година, съобщи БГНЕС

Снощи в Стокхолм се събраха стотици жители, с цел да стачкуват против решението на Шведската академия да присъди Нобеловата премия за литература на Петер Хандке, който е прочут с открита поддръжка на политиката на Слободан Милошевич през 90-те години и отричането на геноцида в Босна от 1992-1995 година.

Обръщайки се към събралите се жители Доктаре сподели медала си и съобщи, че ще върне своята премия, напомняйки за войните и зверствата на Балканите, на които тя е станала очевидец.

„ Докато съм жива, ще потвърждавам за истината за ужасната война, с цел да не бъде тя в никакъв случай отричана ”, акцентира носителката на Нобел за мир, която като доктор на Организация на обединените нации през 1992 година първа оповестява за систематичното принуждение по време на войната в Босна и Херцеговина.

Christina Doctare (1988 Nobel Peace Prize winner) RETURNED her medal in protest of the 2019 Nobel Prize in Literature because it was given to genocide-denier and Milosevic-sympathizer, Peter Handke.
.
.
She`s DEFINITELY invited to the cookout ✊ #NeverForgetpic.twitter.com/RFFRHtzPjH

— Adam / Adem (@DilberAdam) December 10, 2019
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР