За всички, които добре знаят руски език – вижте видеото;

...
За всички, които добре знаят руски език – вижте видеото;
Коментари Харесай

Руският патриарх изопачава историята и явно си мисли, че ние пасем трева

За всички, които добре знаят съветски език – вижте видеото; вслушайте се в думите на индивида, който говори; чуйте деликатно какви опашати неистини споделя не какъв да е, а главата на съветската православна черква.

Наглостта на съветския патриарх Кирил няма граници! При това той не приказва на президента Радев – не, в противен случай, обръщайки се към камерите, той подрежда това му обръщение да стигне до всички българи.



Патриархът: Ние сме за историческата истина (3:57 мин.).
Истината: Да разгледаме какво по-конкретно споделя той и дали казаното дава отговор на историческите обстоятелства.

Патриархът: Руско-турската война била подбудена от любовта на Русия към България.(1:58)
Истината: Тази причина я няма в нито един от учебниците по история. Нещо повече, в Манифеста за оповестяване на войната (12 април 1877 г.) съветският цар Александър II загатва България след Херцеговина, а и след Босна. В него се приказва за “облекчаване участта на християните на Балканите ”. Разбира се, главната причина е друга – и патриархът я загатва малко преди този момент: загубата на територии и пари в следствие от Кримската война. В България обаче знаем какъв брой беди е донесла тази война на българското население, а самият факт, че патриархът я загатва на няколко пъти е явен знак, че той или не знае, или знае, само че се подиграва на българите.

Патриархът: Войната била оповестена в цялостна дипломатическа изолираност, цяла Европа била срещу, (1:38), дори целият свят (2:16).
Истината: Това е, несъмнено, лесна за оборване неистина – на 8-ми юли 1876 година Русия подписва скрито съглашение с Австро-Унгария, така наречен Райхщадско съглашение, с което си обезпечава дипломатическа помощ за войната, която ще бъде оповестена едвам през 1877 година На 15-и януари 1877 година, още преди да приключи Цариградската конференция – и отново преди да бъде оповестена войната – сред двете страни е подписана и спомагателна загадка Будапещенска спогодба, с която се прецизират детайлностите по идната война. Така че не е правилно, че Русия е била в цялостна дипломатическа изолираност.

Патриархът: Трудно ми бе да чувам по какъв начин други страни взели участие във войната. Нито полският сейм, нито литовският сейм са взимали решение за оповестяване на войната. (2:54)
Истината: Опит за илюзия. И Полша, и Литва са тогава част от съветската империя. Но в съветската войска има румънци, финландци – с цялостен Лейбгвардейски финландски пехотен полк, украинци, поляци… Във войната умират също по този начин и сърби, и черногорци. И най-после, само че никога не по значение, във войната вземат участие хиляди български доброволци, които изиграват изключително значима роля в боевете на Шипка, само че освен. В наши дни за сходни армии се споделя, че са многонационални. Впрочем, добре е да напомним на патриарха, че във войната умират 11905 души, на които признателният български народ е издигнал стотици монументи по територията на цялата страна. Менторският звук и лъжите не оказват помощ с нищо за запазване паметта на починалите воини.

Патриархът: Освобождението било безкористно (5:33)
Истината: Всъщност Русия получава обилни територии и пари от Турция, само че и България е задължена да заплаща поддържането на окупационния съветски корпус на своята територия. Преди някой да се развика, че не е имало подобен корпус, предлагам му да прочете целия текст на Берлинския контракт, а по-специално внимание да отдели на член XXII.

И тъй наречените

Дори къс обзор на казаното от съветския патриарх показва (без да обръщаме внимание на тона, с който го споделя!) безочливост и възприятие за безотговорност, както и извънредно неприятно образование и държание на човек, пристигнал на посетители в непозната страна и непозната къща, в която се пробва да наложи на българския президент, на българската страна и на българския народ някакво възприятие за виновност.

Българският народ е благодарен на всички починали във войната и им отдава изцяло безкористно респект – и по този начин към този момент 140 години!

Българският народ няма потребност от непрекъснато натякване, че би трябвало да бъде признателен за освобождението, още повече, че от този народ са излезли хора като Левски, Ботев, Волов и хиляди други, които са отдали живота си в битка за свободата на България – и при тях това е фактически изцяло безкористно.

Българският народ няма потребност от подправена история.

Б. ред. - Текстът на Вени Марковски е от персоналния му блог. Препечатваме го с негово позволение.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР