За увеличение на учителските заплати настояват от МОН. 1134 лв

...
За увеличение на учителските заплати настояват от МОН. 1134 лв
Коментари Харесай

МОН иска учителите да получават 2032 лв. средно от 1 септември

За нарастване на учителските заплати упорстват от МОН. 1134 лева за непедагогическия личен състав и 2032 лева да станат заплатите за учителите, упорстват от МОН.  

2032лв. да стане междинната учителска заплата от 1 септември т.г., а непедагогическите експерти да получават приблизително 1134 лева Това ще предложи Министерството на образованието и науката (МОН) на обществените сътрудници в междинното обучение с разпределението на средствата от актуализацията на държавния бюджет, написа.

На 6 юни МОН изиска от Министерството на финансите 173,4 млн. лева в допълнение за предучилищното и учебното обучение. Първоначално тази сума остана отвън плановете за смяна в закона за бюджета, само че след това депутатите гласоподаваха 150 млн. лева за нарастване на възнагражденията, за прехрана и храна, както и за национални стратегии.

За нарастване на възнагражденията в детските градини, учебните заведения и центровете за поддръжка се отделят близо 54,5 млн. лева Учителските заплати се подвигат приблизително с 5%, а тези на непедагогическия личен състав – приблизително с 4%. За компенсации на напускащите просветителната система ще се изплатят 35,1 млн. лева в допълнение. Над 1,2 млн. лева повече се отпускат за училищен стипендии.

С 20% се покачва добавката за храненето на децата от подготвителните групи и от I до IV клас. За тази цел са планувани съвсем 5,5 млн. лева За компенсиране на по-високите разноски за храна с още 5 млн. лева се подвига нормативът за целодневната организация на образователния ден.

Заради скока на цените на енергоносителите просветителните институции ще получат 10,5% над досегашния си бюджет за прехрана и режийни разноски. Това ще коства на страната над 26 млн. лева в допълнение. С 31% ще се усили нормативът за прехрана на дете в детските градини. За това са планувани съвсем 22,5 млн. лева

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР