За целта в настилката ще се вграждат интелигентни материалиПътища с

...
За целта в настилката ще се вграждат интелигентни материалиПътища с
Коментари Харесай

Хай-тек пътища ще генерират ток от трафика

За задачата в настилката ще се вграждат „ интелигентни ” материали

Пътища с нови материали ще се възползваме от пиезоелектричния резултат, с цел да създават електрическа енергия

Пътища и тротоари, направени от съвременни материали, скоро ще могат да генерират електрическа енергия от преминаващия трафик. С тази задача са се заели инженери от университета в Ланкастър.

Когато бъдат вградени в пътните повърхности, „ интелигентни ” материали като да вземем за пример „ пиезолектрична ” керамика ще могат да преобразува вибрациите от преминаващите транспортни средства в електрическа сила, заяви GreenTech.bg.

Изследователският план, управителен от професор Мохамед Саафи, цели планиране и усъвършенстване на добива на силата от порядъка на един до два мегавата на километър при естествени размери на трафика, т.е. към 2 000 до 3 000 коли на час.
още по тематиката
Eнергията, в случай че бъде съхранявана, ще е задоволителна за зареждане на 2 000 до 4 000 улични лампи. Освен че обезпечава екологични изгоди, сходно решение ще докара и до обилни икономии в интерес на данъкоплатците.

Според откривателите, разноските за инсталиране и употреба на новите технологии за събиране на сила от пътищата би коствала към 20% от цената, която сега операторите заплащат за осветяване на трасетата.

„ Нашето проучване цели да подкрепи производството на последващо потомство интелигентни пътни настилки ”, споделя проф. Саафи. „ Ние създаваме нови материали, с цел да се възползваме от пиезоелектричния резултат, когато преминаващите транспортни средства провокират напън върху пътната повърхнина ”, разяснява той.

Новите пътни материали ще би трябвало да устоят на мощен напън и да обезпечават добър баланс сред разноските и силата, която създават, добавя Саафи. Когато технологията стане подготвена, тя ще бъде подложена на полеви тествания във Англия и други райони на Европейски Съюз.

По думите му, превръщането на механичната сила в електрическа може да обезпечи зареждане за улични лампи, светофари и даже станции за зареждане на електрически коли. „ Технологията може да се употребява и за други умни приложения на улицата, да вземем за пример системите за наблюдаване на размера на трафика в действително време ”, твърди Саафи.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР