За трета поредна година, Норвегия е на първо място в

...
За трета поредна година, Норвегия е на първо място в
Коментари Харесай

Репортери без граници: България отново е 111-та по свобода на словото

За трета поредна година, Норвегия е преди всичко в отчет за свободата на медиите. В годишната ранглиста на неправителствената организация " Репортери без граници " България е на 111-то място от общо 180 страни. Страната ни е на същата позиция като предходната година. Близкият изток и Северна Африка са регионите, където е най-опасно да бъдеш публицист.


Броят на страните, считани за безвредни за публицистите, продължава да понижава, властническите режими ускоряват въздействието си върху медиите, установи отчетът на " Репортери без граници ". Изследвани са 180 страни. Друг извод на организацията е, че враждебността към публицисти в някои страни е прераснала в по-сериозни дейности.

Едва в 24 % от страните, ситуацията с медийната независимост е положително или приемливо и това е с два % по-малко спрямо предходната година.

За трета поредна година Норвегия е победител.Финландия се е изкачила на второ място за сметка на Холандия. Последни в челната десетка са Белгия и Коста Рика.

Съединените щати са на 48 място, с три места по-надолу от предходната година. Докладът отбелязва, че в никакъв случай американски публицисти не са били толкоз заплашвани и в никакъв случай не са търсили толкоз частни компании за защита.

Русия заема 149 то място.

Европейският съюз и Балканите са прегледани като най-безопасната зона. Но се показва се,че публицистите там се сблъскват с най-страшните закани - убийства в Малта, Словакия и България, вербални и физически офанзиви в Сърбия и Черна гора. Разследването на убийството на Виктория Маринова обаче потвърди, че закононарушението не е обвързвано с работата ѝ на публицист, а е с чисто престъпни претекстове.

На предпоследното и последното място в класацията са надлежно Северна Корея и Туркменистан.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР