За трета поредна година на 3-ти септември се отбелязва Международният

...
За трета поредна година на 3-ти септември се отбелязва Международният
Коментари Харесай

3-ти септември е Международен ден за опазване на лешоядите

За трета поредна година на 3-ти септември се отбелязва Международният ден за запазване на лешоядите . Целта на самодейността е да се увеличи информираността за лешоядите измежду необятната публика и да се даде повече гласност на потребността от тяхното запазване, оповестиха от Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП).

В предишното в България са гнездили четири типа лешояди – космат, черен, белоглав и египетски. Днес в страната ни са оживели единствено белоглавият и египетският. Основните закани за тази група птици са разнообразни типове отравяния, рисковата за птиците електропреносна мрежа и отстрелът.

Лешоядите са екологично значима група птици, заемаща върха на хранителната пирамида. Те имат директна роля за поддържането на салдото в природата . В местата, където лешоядите са били многочислени, само че са претърпели бързо и пагубно понижение (напр. Индия, Западна Африка), се следи взрив в числеността на скитащите кучета и други наземни хищници. Това води до нарушение на биологичното равновесие и заплаха за хората (напр. преместване на заболявания като бяс). Във все по-урбанизирания ни свят местообитанията на лешоядите понижават. Някои типове от тези птици към този момент са застрашени от изгубване.

Активната държавна ангажираност за опазването на лешоядите е належащо бъдещо изискване за опазването им.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР