За трета поредна година МУ-Варна се включва в отбелязването на

...
За трета поредна година МУ-Варна се включва в отбелязването на
Коментари Харесай

Безплатни прегледи на слуха и вестибуларния апарат в МУ-Варна

За трета поредна година МУ-Варна се включва в отбелязването на Световния ден на слуха с безвъзмездни медицински прегледи за разкриване на нарушавания на слуха и проблеми с вестибуларния уред. Това оповестиха от образователното заведение.

Прегледите ще се правят от 13 февруари до 2 март, в това число, с модерната инсталация на Аудио-вестибуларната лаборатория в Университетския медико-дентален център на МУ-Варна. Необходимо е авансово записване на телефони 0882 413 456 или 052 677 299.

Прегледите ще се реализират от екип квалифицирани лекари, измежду които е и един от водещите експерти по оториноларингология проф. доктор Марио Милков. Той акцентира, че проблемите с ушите и слуха са измежду най-често срещаните и задачата на сходни начинания е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – повсеместен скрининг при новородени, предварителна защита на слуха при подрастващи и възстановяване на качеството на живот при възрастни хора с понижен слух. Според експертите профилактичните прегледи са нужни за навременното разкриване на предпоставки, които могат да доведат до трайно увреждане на слуха или неочакваната му загуба.

Аудио-вестибуларната лаборатория към Университетския медико-дентален център на МУ-Варна разполага с последно потомство апартаура за проучване на слуха и вестибуларния уред и тук се ползват най-съвременните методики за обединен аудио-вестибуларен обзор, одобрени от водещи международни организации, занимаващи се с проблемите на слуха. Много от пациентите имат неврит на слуховия нерв, съпроводен с неустойчивост, световъртеж и замаяност, сподели проф. Милков и добави, че тук целогодишно се правят прегледи и диагностика  с другите модули на проучване на слуха - от тъпънчевата мембрана до мозъчната кора.

От 2007 година до момента Световната здравна организация /СЗО/ отбелязва Световния ден на слуха на 3 март с начинания, които да насочат вниманието на обществеността към проблемите на слуха. През 2023 година те са под мотото „ С грижа за слуха за всички! Нека го създадем действителност “. Целта на СЗО през тази година е да се подчертае смисъла на консолидираното на грижите за ушите и слуха в границите на първичната здравна помощ, като главен съставен елемент на универсалното опазване на здравето. Досега МУ-Варна два пъти е отличаван със специфична грамота на СЗО за начинания, свързани със Световния ден на слуха, допълват от университета.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР